Voormalig aanvoerder Nederlands elftal overleden

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 aug. 2024, 09:24
21 aug. 2024, 17:38
Hans Eijkenbroek, Johan Cruijff, Oranje, aanvoerder, Sparta Rotterdam, AZ
© IMAGO - Hans Eijkenbroek, voormalig aanvoerder van Oranje

Hans Eijkenbroek is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. De voormalig profvoetballer en oud-trainer was meer dan twee jaar de aanvoerder van het Nederlands elftal en speelde achttien interlands. Hij droeg ruim 350 keer het shirt van Sparta Rotterdam.

Eijkenbroek debuteerde op 16 april 1967 voor het Nederlands elftal in de interland tegen België (1-0 verlies). De verdediger speelde in 1970 voor het laatst in Oranje en was vrijwel altijd aanvoerder bij Nederland. In achttien interlands kwam hij niet tot scoren.

Artikel gaat verder onder video

Hans Eijkenbroek is op 84-jarige leeftijd overleden

Als trainer maakte Eijkenbroek mooie jaren mee bij AZ’67. In het kampioensjaar 1980-1981 was hij de assistent van Georg Kessler en dat seizoen won AZ de landstitel en KNVB-beker. Bovendien werd de finale van de UEFA Cup gehaald. Eerder speelde Eijkenbroek onder bondscoach Kessler in het Nederlands elftal.

Lees ook: Lieke Martens verwacht samen met Benjamin van Leer eerste kindje

Eijkenbroek begon zijn voetballoopbaan bij Hermes DVS en droeg daarna tien jaar lang het shirt van Sparta. Hij sloot zijn carrière af met twee seizoenen bij Willem II (1973-1975) in de Eerste Divisie. Bij die clubs was hij vervolgens ook (jeugd- en assistent-)trainer en daarna ging hij aan de slag bij AZ. Vanwege gezondheidsproblemen moest hij uiteindelijk een punt achter zijn trainerscarrière zetten.

Lees meer over:

Netherlands