Van Dijk verlaat Nederlands elftal na rode kaart tegen Hongarije

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 okt. 2024, 09:04
12 okt. 2024, 10:54
Virgil van Dijk krijgt een rode kaart in het Nations League-duel met Hongarije
© IMAGO - Virgil van Dijk krijgt een rode kaart in het Nations League-duel met Hongarije

Virgil van Dijk heeft het Nederlands elftal verlaten na zijn rode kaart, vrijdagavond in het Nations League-duel met Hongarije (1-1). De aanvoerder van het Nederlands elftal heeft aangegeven dat hij graag wat extra rust pakt. In eerste instantie wilde de verdediger wél bij Oranje blijven.

In de tweede helft kreeg Van Dijk tweemaal kort achter elkaar een gele kaart. De eerste prent ontving de aanvoerder in de 76e minuut voor commentaar op de Zwitserse scheidsrechter Lucas Fähndrich. Drie minuten later ging hij wéér op de bon na een overtreding op de Hongaarse invaller Kevin Csoboth. Maandagavond is de verdediger tegen de Duitsers geschorst en daarom wil hij graag naar huis. "Ik had de ploeg best nog willen blijven steunen, maar ik heb aangegeven graag naar huis te willen. Er is veel gesproken over al de wedstrijden die we moeten spelen, al die reizen. Het is een goed moment om rust te pakken", zei Van Dijk daarover tegenover Voetbal International.

Virgil van Dijk verlaat Oranje na rode kaart tegen Hongarije

Voor Van Dijk staat er een drukke periode bij Liverpool op het programma. De ploeg van trainer Arne Slot speelt tussen 20 oktober en 9 november maar liefst zeven (!) wedstrijden. Desondanks liet de verdediger kort na de wedstrijd aan de NOS weten dat hij 'gewoon' bij het Nederlands elftal wilde blijven tot ná de wedstrijd in Duitsland. "Ik blijf er natuurlijk gewoon bij. Het gaat erom dat ik persoonlijk goed herstel, maar er ook voor de groep ben."

Lees ook: Koeman bekijkt bizarre beelden van Hongarije - Nederland: 'Ik kan dit niet begrijpen!'

Bij ESPN was Van Dijk niet veel later al een stuk minder uitgesproken. "We gaan het zo allemaal nog bespreken, want ik ben niet de enige die daar iets over te vertellen heeft. We gaan het zien. Er is natuurlijk heel veel gesproken over het aantal wedstrijden dat we spelen en hoeveel we moeten reizen, dus we gaan het zien. Misschien tot maandag." Analist Hans Kraay junior adviseerde de verdediger direct om naar huis te gaan. "Ik weet niet of het al besloten is, maar ga lekker naar huis. Lekker even uitrusten." Zaterdagmorgen bevestigde de KNVB dat Van Dijk het trainingskamp van Oranje inderdaad vroegtijdig heeft verlaten.

Lees ook: Oranjespeler mist 'urgentie' op belangrijkste moment: 'Apathische houding'

Rafael van der Vaart sloot zich bij de NOS bij de woorden van Kraay junior en Van Dijk aan. "Ik zou lekker naar huis gaan, hoor. Je hebt zoveel wedstrijden. Je reist zoveel en nu moet je weer naar Duitsland. Je kan toch niets betekenen. Ik zou lekker naar huis gaan en herstellen. Ik denk dat Arne Slot dat ook zou willen, en misschien wel kan eisen. Hij wordt betaald door Liverpool, dus dan zou ik lekker daar heen gaan en fit worden voor de volgende wedstrijd."

Lees ook: Dumfries uit kritiek en typeert Hongarije - Nederland met één woord

Het is overigens al duidelijk dat Koeman géén vervanger voor de geschorste Van Dijk oproept. "We hebben genoeg mogelijkheden om dit op te vangen. Micky van de Ven kan ook links centraal in de defensie spelen. En als ik daarvoor kies, dan kunnen Jorrel Hato en Ian Maatsen als linksback spelen", zei de bondscoach tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd in Hongarije.