Verzoeningsgesprek bij Oranje tussen speler en Wim Jonk lijkt noodzakelijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
30 sep. 2024, 09:06
30 sep. 2024, 09:09
Wim Jonk keert per direct terug bij het Nederlands elftal
© IMAGO - Wim Jonk keert per direct terug bij het Nederlands elftal

De aanstelling van Wim Jonk als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal zorgt volgens Valentijn Driessen wellicht voor een ongemakkelijke situatie rondom Joey Veerman in Zeist. De chef voetbal van De Telegraaf wijst erop dat er van veel liefde tussen de twee Volendammers nooit sprake is geweest. “In zijn tijd als individuele trainer bij FC Volendam – ver voordat hij hoofdtrainer werd – onderkende Jonk de kwaliteiten van een heel jonge Veerman”, memoreert Driessen in zijn column.

Jonk wilde in hun gezamenlijke periode bij Volendam aan de zwakke punten van Veerman werken en zodoende werd er een individueel programma in elkaar gedraaid. Dat werd echter geen groot succes. “Misschien dat Veerman twee of drie keer zijn gezicht heeft laten zien. Het eigenwijze heerschap teerde liever op zijn aangeboren talent en zag niets in extra werk, zodat de samenwerking tussen Jonk en Veerman al snel doodbloedde aan de Dijk. Van veel liefde tussen de twee voetballers is nooit sprake geweest.”

Artikel gaat verder onder video

Verzoeningsgesprek Wim Jonk - Joey Veerman bij Oranje

“In de FC Volendam-soap vorig seizoen rond Jonk en zanger en voorzitter Jan Smit enerzijds en Jaap Veerman anderzijds stond Joey altijd aan de kant van zijn naamgenoot. Nimmer nam hij het op voor Jonk, die Veermans andere naamgenoot en boezemvriend, spits Henk Veerman, bij de FC afserveerde.” Driessen is dan ook van mening dat ‘een klein verzoeningsgesprek’ tussen Veerman en Jonk wel op zijn plaats is, zeker omdat andere spelers zoals Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Justin Kluivert en Micky van de Ven als jonge spelers juist heel goede ervaringen met Jonk bij Ajax en FC Volendam hebben.

Lees ook: Wie is de jongste aanvoerder ooit van het Nederlands elftal?

Het is sowieso nog maar de vraag of Veerman zich volgende week maandag zal melden in Zeist voor de komende Nations League-wedstrijden tegen Hongarije en Duitsland. De middenvelder van PSV viel zaterdag in de uitwedstrijd tegen Willem II uit wegens klachten aan de lies. Veerman ondergaat maandag een MRI-scan die helderheid moet verschaffen over de klachten. Hij moet sowieso het Champions League-duel met Sporting Portugal van dinsdagavond aan zich voorbij laten gaan.

Lees ook: Frenkie de Jong doorbreekt stilte en doet zijn verhaal

Koeman maakt komende vrijdag de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekend, twee weken nadat de voorselectie van dertig man werd gepubliceerd. Veerman is zeker niet de enige Oranje-international die met fysiek malheur kampt. Jan Paul van Hecke ontbrak zaterdag bij Brighton & Hove Albion voor de wedstrijd tegen Chelsea en Wout Weghorst moest het duel van Ajax met RKC Waalwijk aan zich voorbij laten gaan.