Van Hooijdonk geeft na 18 maanden toe: 'Van der Vaart zag het goed, hij was een van de eersten'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 okt. 2024, 20:46
11 okt. 2024, 20:56
Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS
© IMAGO - Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS

Pierre van Hooijdonk geeft Rafael van der Vaart met terugwerkende kracht gelijk over Quinten Timber. In het verleden gaf Van der Vaart al hoog op van Timber, maar Van Hooijdonk was destijds nog niet overtuigd. Op de avond waarop Timber zijn basisdebuut maakt bij het Nederlands elftal, als vervanger van Jerdy Schouten, moet Van Hooijdonk toegeven dat zijn collega een punt had.

In mei 2023 zei Van der Vaart dat Timber de middenvelder was met de meeste potentie bij Feyenoord. Een opvallende uitspraak, zeker omdat toen ook beschikte over Orkun Kökçü en Mats Wieffer. Van Hooijdonk noemde die uitspraak destijds ‘apart’, maar komt daar nu op terug. “Ik moet wel zeggen: Rafael was een van de eersten die deze richting van Timber voorspelde. Ikzelf had nog wel een beetje m’n twijfels. Maar jij (Van der Vaart, red.) bent eigenlijk vanaf het eerste moment van hem overtuigd geweest”, zegt Van Hooijdonk bij de NOS, voorafgaand aan de interland tussen Hongarije en Nederland.

Artikel gaat verder onder video

Quinten Timber maakt basisdebuut voor Oranje

“Het was een beetje een gek moment. Hij speelde natuurlijk geen minuut en Feyenoord werd kampioen", haakte Van der Vaart in. "Ik vond het altijd wel een goede speler, maar het kwam er bij Feyenoord niet uit. Nu is hij waanzinnig goed geworden." Vrijdagavond gaat Van der Vaart goed letten op Timber, bij diens basisdebuut voor Oranje. “Ik kijk enorm uit naar de combinatie Gravenberch-Timber op het middenveld. Ryan Gravenberch is in topvorm en Timber beleeft ook wel een oké seizoen, ondanks dat Feyenoord wat minder is. Ze hebben hun basisplaatsen verdiend en mogen het nu laten zien. Ik ben blij dat ze de kans krijgen. Ik ben heel erg benieuwd."

Lees ook: 'Als dát gebeurt in Boedapest, moet Oranje direct van het veld stappen'

Ronald Koeman denkt dat het Nederlands elftal vrijdagavond tegen Hongarije meer heeft aan Joshua Zirkzee dan aan Brian Brobbey. De aanvaller van Manchester United krijgt in de punt van de aanval de voorkeur boven de Ajacied. De bondscoach wilde niet loslaten of Brobbey komende maandag dan in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland start.

“Van hoe wij verwachten dat Hongarije gaat spelen, denken we dat we iets meer aan Joshua hebben dan aan Brian”, vertelde Koeman in gesprek met Jeroen Stekelenburg, voorafgaand aan de interland in Boedapest. “Maar dat moet blijken. Ze zitten dicht bij elkaar, maar hebben andere kwaliteiten. Ik denk dat ze minder hoog druk zullen zetten. Dan zullen we wat meer richting hun goal spelen en ik denk daar met Joshua een goed aanspeelpunt te hebben.”

Lees ook: Hongarije - Nederland op tv: hoe laat en op welke zender is de wedstrijd te zien?

Micky van de Ven krijgt bij afwezigheid van Nathan Aké een kans als linksback. De verdediger van Tottenham Hotspur heeft een belangrijke rol in de opbouw. "Het hangt van de tegenstander af, maar in principe willen we met drie opbouwen achterin. Denzel Dumfries speelt wat hoger aan de rechterkant. Maar zodra er ruimte ligt voor Micky, zowel binnendoor als buitenom, dan moet hij ook weleens gaan."

Lees ook: Oranje speelde 17 keer tegen Hongarije: dit waren de 3 mooiste interlands

Koeman verwacht een andere wedstrijd tegen Hongarije dan het duel met Duitsland (2-2) een maand geleden. "De verwachting is dat ze minder hoog druk zullen zetten." Timber maakt zijn basisdebuut, na drie eerdere invalbeurten. Volgens de opstelling van de UEFA staat de Feyenoorder op '10', maar dat klopt volgens de bondscoach niet. "Timber gaat naast Gravenberch spelen." Reijnders begint dus als aanvallende middenvelder.