Van Halst ziet ‘fenomeen’ bij het Nederlands elftal: ‘Het hele elftal kijkt daarnaar’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 okt. 2024, 09:59
13 okt. 2024, 21:25
Jan van Halst, analist van Ziggo Sport
© IMAGO/Ziggo Sport - Jan van Halst, analist van Ziggo Sport

Jan van Halst is vol lof over Denzel Dumfries na diens optreden in de Nations League-wedstrijd tussen Hongarije en Nederland (1-1). Dumfries, die na de rode kaart van Virgil van Dijk de aanvoerdersband overnam, wist met een late kopbal nog een punt te redden voor het Nederlands elftal. Dumfries werd geroemd om zijn wilskracht en leiderschap, wat het team van bondscoach Ronald Koeman een broodnodig punt opleverde.

“Het blijft toch een fenomeen” zei Van Halst zaterdag bij Ziggo Sport over Dumfries. “Het blijft ook bijzonder dat hij zo weinig speelt bij Inter. Nu scoort hij uit een vrije trap, maar hij komt natuurlijk ook heel vaak bij die tweede paal als een soort derde spits opduiken. Wat wilskracht kan doen, hè?”

Artikel gaat verder onder video
Denzel Dumfries praat met de NOS na Hongarije - Nederland.
© NOS - Denzel Dumfries praat met de NOS na Hongarije - Nederland.

Naast zijn cruciale doelpunt viel vooral de houding van Dumfries op. Van Halst was vooral onder de indruk van zijn reactie na het doelpunt: “En ook het juichen na afloop: níet juichen. Terug. We zijn met tien man, maar we gaan hier nog winnen. Zoiets straalt hij uit.”

Lees ook: Driessen hoopt op ‘gunst’ van Koeman tegen Duitsland

Van Halst benadrukt hoe de non-verbale signalen van Dumfries als aanvoerder door het hele team werden opgepikt. “Zo’n heel elftal kijkt daarnaar, dat zijn allemaal non-verbale signalen die je als aanvoerder, maar dat maakt bij hem niet uit, uitstraalt. Het is echt een voorbeeld.”

Lees ook: De nieuwe captain van Oranje tegen Duitsland zonder Van Dijk, Aké en Frenkie

Nederland had het zwaar in Boedapest. De Hongaren verdedigden sterk en Oranje wist nauwelijks door hun defensie heen te breken. “Het was verrekte lastig natuurlijk. Die Hongaren deden dat echt heel goed hoor.” Van Halst gaf aan dat Hongarije niet alleen verdedigend speelde, maar dit op een extreem georganiseerde manier deed. “Je ziet wel eens verdedigende ploegen, maar zij deden het echt in extreme mate.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

Toch zag Van Halst ruimte voor verbetering in het spel van Nederland. “Als je dan heel kritisch gaat kijken, was het vooruit spelen, wat ze in de vorige twee interlands wel deden, gewoon minder.” Hij miste de scherpte die Oranje in eerdere wedstrijden wél had getoond. “Nu was het constant weer zo’n handbalwedstrijd. Dat viel me een beetje tegen, ja.” Ondanks het moeizame spel, kon Nederland dankzij Dumfries alsnog een punt mee naar huis nemen.