Van Gaal kijkt naar de toekomst

Jildert Jildert
12 aug. 2012, 17:38
13 aug. 2012, 12:30

© Telegraaf.nlLouis zou Louis niet zijn als hij in zijn 24-koppige selectie niet enkele opvallende keuzes liet optekenen. Namen die Bert van Marwijk regelmatig op zijn lijstje had staan hoeven onder Van Gaal niet te rekenen op een uitnodiging. Zo worden Ron Vlaar en Luuk de Jong gepasseerd, maar is vooral het ontbreken van vaste waarde Gregory van der Wiel verrassend. Een korte blik op de nieuwe gezichten van het Nederlands elftal.


Stefan de Vrij en Nick Viergever
Ron Vlaar ontbreekt in de selectie van Van Gaal, maar daar komen twee andere centrumverdedigers voor in de plaats: AZ-speler Nick Viergever en Feyenoorder Stefan de Vrij. Of de twee jongelingen daadwerkelijk speeltijd zullen krijgen is onduidelijk, want ook oudgedienden John Heitinga en Joris Mathijsen zijn gewoon geselecteerd. De Vrij mocht al even ruiken aan het 'grote' Oranje, toen hij voorafgaand aan het EK in de voorselectie van Van Marwijk werd opgenomen maar snel afviel. Viergever speelde alleen twee wedstrijden voor Jong Oranje.Ricardo van Rhijn
Deze 21-jarige verdediger kreeg afgelopen seizoen veel speeltijd in Ajax 1, als vervanger van de geblesseerde Van der Wiel. Zijn snelheid en techniek vielen Van Gaal kennelijk in de smaak, want de trainer heeft Van der Wiel zonder pardon van het selectielijstje geknikkerd. Van Rhijn is multi-inzetbaar; onder De Boer werd hij vooral als rechtsachter gebruikt, maar de voetballer kan ook in het centrum terecht.Bruno Martins IndiWe herinneren ons allemaal nog wel dat linksbackprobleem van Oranje voor aanvang van het EK. Bruno Martins Indi, Koeman's vaste keus bij Feyenoord voor die positie, ontbrak toen als potentiële kandidaat. Nu mag de 20-jarige verdediger alsnog komen opdraven. Martins Indi is net als Van Rhijn tevens inzetbaar in het centrum. Jetro Willems, op het EK de vaste keuze voor de linksbackpositie, hoeft nog niet te wijken; ook hij is geselecteerd. Bas DostBas Dost was vorig seizoen met 34 doelpunten topschutter van de Eredivisie. Dat was niet genoeg voor een reisje naar Polen en Oekraïne, maar de aanvaller verkaste deze zomer wèl van Heerenveen naar Wolfsburg. Louis van Gaal geeft de boomlange spits nu een kans; ten koste van Luuk de Jong. Dost speelde eerder vier duels voor Jong Oranje, waarin hij eenmaal scoorde.Van Gaal lijkt zijn aandacht voorafgaand aan het oefenduel België-Nederland vooral te schenken aan de achterhoede. Of de nieuwe krachten daadwerkelijk een kans krijgen is nog afwachten; Mathijsen, Heitinga en Willems zijn immers ook alledrie opgenomen in de selectie. Toch zal de nieuwe oefenmeester zeker gaan experimenteren, met oog op de toekomst.

Lees meer over:

WK 2014 Selectie