Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 okt. 2024, 23:24
11 okt. 2024, 23:32
Virgil van Dijk praat over zijn twee gele kaarten tegen Hongarije.
© NOS - Virgil van Dijk praat over zijn twee gele kaarten tegen Hongarije.

Virgil van Dijk baalt van zijn rode kaart in de interland tussen Hongarije en Nederland (1-1) in de Nations League. De aanvoerder van Oranje ontving twee gele kaarten in een tijdsbestek van tweeënhalve minuut. Hij is daardoor ook geschorst voor de komende wedstrijd van maandag tegen Duitsland.

Van Dijk kreeg gele kaarten in minuut 77 en 79. Op dat moment stond Hongarije met 1-0 voor. Uiteindelijk wist Oranje met tien man nog een punt uit het vuur te slepen, dankzij een rake kopbal van Denzel Dumfries. “Je wilt natuurlijk nooit van het veld gestuurd worden en zeker niet op deze manier. Maar ik ben wel trots op hoe de jongens uiteindelijk nog een resultaat kunnen halen”, vertelt Van Dijk in gesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Oranje-fans zien schandalig moment in Hongarije: 'Respectloos, dit kan écht niet'

Eerst ging Van Dijk op de bon voor aanmerkingen op de arbitrage na een overtreding van Attila Fiola op Donyell Malen. Als aanvoerder mag hij weliswaar in gesprek met de scheidsrechter, maar Lukas Fähndrich vond dat hij zich te fel liet gaan. Ruim twee minuten later beging Van Dijk in de ogen van de Zwitserse arbiter een overtreding op Kevin Csoboth die een gele kaart waard was.

Virgil van Dijk riep 'last man' naar scheidsrechter

Van Dijk vertelt wat hij richting de scheidsrechter schreeuwde, voordat hij zijn eerste prent kreeg. “Ik zei eerst ‘last man’, oftewel doorgebroken speler. Ik vond het rood.” Fiola kwam weg met een gele kaart. “Er was totaal geen intentie om de bal te spelen. Bij het tweede moment gaf ik hem wel een reden om een gele kaart te geven. Voor mijn gevoel raakte ik eerst wel de bal. Maar het was wel een reden om een tweede gele kaart te geven.”

Lees ook: Van Hooijdonk geeft na 18 maanden toe: 'Van der Vaart zag het goed'

“Vooral die eerste gele kaart begrijp ik persoonlijk helemaal niet”, vervolgt de verdediger. “Je wordt er heel vaak op geattendeerd dat wij als aanvoerders degenen zijn die mogen communiceren. Als we achterstaan, kom ik natuurlijk niet op m’n dooie gemak naar de scheidsrechter om mijn zegje te doen. Ik heb het op een respectvolle manier gedaan. Ik vond dat er in die fase wel meer discutabele beslissingen waren."

Lees meer over:

Nederland Virgil Van Dijk