Van der Vaart voorspelt opvallende basisdebutant bij Oranje tegen Duitsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2024, 09:14
12 okt. 2024, 09:21
Rafael van der Vaart, analist van de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart, analist van de NOS

Rafael van der Vaart denkt dat Jorrel Hato maandag in de basis start als het Nederlands elftal het opneemt tegen Duitsland in de Nations League. De rode kaart van Virgil van Dijk in de Nations League-wedstrijd tegen Hongarije (1-1) noopt bondscoach Ronald Koeman tot nog meer veranderingen in de achterhoede, daar hij door de afwezigheid van Nathan Aké al moest terugvallen op Micky van de Ven.

Van Dijk kreeg in Boedapest tweemaal geel in nog geen drie minuten tijd en zal het weerzien met Duitsland zodoende moeten laten schieten. Voor Van der Vaart is het duidelijk hoe de afwezigheid van de aanvoerder zal worden opgevangen. “Ik denk gewoon Van de Ven, op zijn favoriete positie. Denk ik”, doelde de analist op de positie van linker centrale verdediger. Van de Ven speelde tegen Hongarije als linksback en dat deed hij in acht van zijn negen interlands. Alleen in zijn debuut, dat tien minuten duurde, speelde hij centraal achterin.

Artikel gaat verder onder video

Basisdebuut Jorrel Hato in Oranje lonkt tegen Duitsland

“En dan Hato aan de linkerkant. Ian Maatsen lijkt niet zo in beeld bij de bondscoach, wat ik best wel gek vind. Die wordt eigenlijk nooit ingebracht. Dus dat zou kunnen. Of Matthijs de Ligt, maar dat geloof ik niet.” De Ligt vormde in september een centraal duo met Van Dijk omdat Stefan de Vrij door blessureleed ontbrak. Laatstgenoemde nam tegen Hongarije weer de plek van De Ligt in, mede omdat de verdediger van Manchester United tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland enkele misstappen beging.

Lees ook: Oranje-fans zien schandalig moment in Hongarije: 'Respectloos, dit kan écht niet'

Maatsen wacht nog altijd op zijn debuut in het Nederlands elftal. De linksback zat vrijdag voor de elfde keer op de bank of de tribune bij een wedstrijd van Oranje zonder in actie te komen. Hato kwam vrijdag in de slotfase binnen de lijnen als vervanger van Cody Gakpo en speelde zijn tweede interland. Ook zijn debuut was als invaller. Pierre van Hooijdonk verwacht hetzelfde als Van der Vaart. “Het zou mij verrassen als hij niet met Hato gaat spelen als je Hato vandaag als linksback inbrengt.”

Lees ook: Koeman bekijkt bizarre beelden van Hongarije - Nederland: 'Ik kan dit niet begrijpen!'

Koeman ziet de absentie van Van Dijk in ieder geval niet als een reden om een vervanger bij de selectie te halen. “We hebben genoeg mogelijkheden om dit op te vangen. Van de Ven kan ook links centraal in de defensie spelen. En als ik daarvoor kies, dan kunnen Hato en Maatsen als linksback spelen.”