Van der Vaart vindt EK-ganger Oranje nep gedrag vertonen: 'Hij bespeelt mensen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 sep. 2024, 10:20
Rafael van der Vaart, Oranje, Nederlands elftal
© Imago - Rafael van der Vaart, analist en voormalig international

Rafael van der Vaart is allesbehalve gecharmeerd van het gedrag van Wout Weghorst. De analist verwijt de spits van het Nederlands elftal en Ajax een oncollegiale en theatrale houding. De voormalig Oranje-international vindt dat Weghorst een show speelt.

Van der Vaart begin maandagavond bij Rondo, de voetbaltalkshow van Ziggo Sport, eerst over het gedrag van PSV-aanvaller Noa Lang. "Lang gedraagt zich op een bepaalde manier. Dat kan irritant zijn en vinden heel veel mensen vervelend", begon de voormalig international. Vervolgens ging hij verder over de houding van de Ajax-spits. "Weghorst gedraagt zich ook op een manier waar ik me als ploeggenoot kapot aan zou ergeren. Het moet de Wout Weghorst-show zijn”, aldus Van der Vaart.

Artikel gaat verder onder video

Rafael van der Vaart kritisch op het gedrag van Wout Weghorst

Van der Vaart is van mening dat Weghorst zich tijdens het EK in Duitsland oncollegiaal heeft opgesteld tegenover Memphis Depay. "Ronald Koeman heeft op het EK duidelijk tegen Weghorst gezegd: jij bent pinchhitter. Hij scoort in de eerste wedstrijd (tegen Polen, red.) en doet het goed en dan zit hij toch te azen op die basisplek, terwijl hij zijn rol kent. Dat is ook niet collegiaal naar Memphis toe", vond de voormalig international. "Hij bespeelt mensen, zodat hij populair wordt. Ik vraag me dan af: is dat wel écht? Heel Nederland riep dat Weghorst erin moest. Ik vond het één grote show!"

Lees ook: Voormalig Oranjespeler Daley Blind voor de derde keer vader geworden

Voorafgaand aan het EK kreeg Weghorst te horen dat hij geen basisplek zou hebben. "Dat is erg teleurstellend en klote”, reageerde hij destijds tegenover de NOS. In Duitsland kreeg de spits echter in alle duels speeltijd van Koeman. Tegen Polen (2-1) scoorde hij de winnende en tegen Oostenrijk (2-3 verlies) gaf hij een assist. Tot dusver heeft de spits, die afgelopen transferperiode naar Ajax ging, 39 interlands achter zijn naam staan. Daarin was hij twaalf keer trefzeker.