Koemans 'grote uitspraak' verbaast Van der Vaart: 'Dat had hij mogen uitleggen'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 okt. 2024, 06:52
15 okt. 2024, 14:06
Ronald Koeman en Rafael van der Vaart na Duitsland - Nederland (1-0)
© NOS/Mee Met Oranje - Ronald Koeman en Rafael van der Vaart na Duitsland - Nederland (1-0)

Ronald Koeman is naar eigen zeggen niet geschrokken van het spel van het Nederlands elftal tegen Duitsland in de Nations League. Na de 1-0 nederlaag in München gaf de bondscoach aan dat hij ‘zeker niet is geschrokken’ en dat de matige vertoning ‘inherent is aan dit elftal’. NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg ging niet dieper in op de uitspraak van Koeman, maar Rafael van der Vaart had graag gezien dat de bondscoach dit nader had toegelicht.

“We kwamen aan alle kanten tekort, misschien wel op alle facetten van het voetbal”, baalde Koeman na de wedstrijd. “Zij waren beter, sneller, fysiek… En veel vaster aan de bal. Maar ik schrik hier niet van, omdat het inherent aan dit elftal is.” Op de vraag of Koeman zichzelf iets kwalijk neemt, antwoordde hij: “Nee… Nou ja, we gaan te ver terug. Maar dat was niet de afspraak. We wilden druk vooruit zetten aan de rechterkant. Maar in zo’n beginfase gebeurt dat niet, maar of dat angst is, of vertrouwen… Later gebeurt dat wel, en dan kom je wat minder in de problemen, hoewel we natuurlijk heel weinig gecreëerd hebben.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman is niet geschrokken van spel van Oranje

“We hebben in de rust iets gedaan waardoor we meer rust in ons voetbal kregen”, doelde Koeman onder meer op een dubbele wissel in de rust. “Ik heb erover nagedacht om dat al eerder te doen, maar in de laatste fase van de eerste helft werd het ook wat rustiger. Toen heb ik bewust gewacht tot aan de rust. Positioneel stonden we niet goed op het middenveld. Maar we hadden daar wel een man over, en dat zag je in de tweede helft.”

Lees ook: Van der Vaart kan ogen niet geloven: 'Ik schaam me niet vaak, maar nu schaam ik me'

“Als het al die tijd maar 1-0 blijft, hoop je in de laatste fase misschien nog op één moment. Er waren twee schoten, maar daar bleef het bij”, verwees hij naar de pogingen van Xavi Simons en Donyell Malen. Van der Vaart was geïntrigeerd door het interview van Koeman. “Hij had nog één prikkie nodig, en dan was hij geëxplodeerd. Hij heeft zich goed ingehouden, vond ik. We moeten nu niet doen of alles slecht is, maar ik vond het wel opvallend dat ie zei dat het inherent is aan dit elftal. Dat had hij van mij wel wat meer mogen uitleggen.”

“Dat is best wel iets wat hij zegt: ‘Inherent aan dit elftal’. Ik vond dat best wel een grote uitspraak”, benadrukte Van der Vaart. “Dit zijn allemaal goede spelers, die bij grote clubs spelen. Die gaven gewoon vandaag niet thuis. Je kan niet thuisgeven, maar je kunt ook vér, vér ondermaats spelen. Dat was bij bijna iedereen het geval."