Van der Vaart schudt hoofd: ‘We willen hem héél graag uit Oranje lullen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 sep. 2024, 08:09
09 sep. 2024, 17:16
Rafael van der Vaart, analist van de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart, analist van de NOS

Joshua Zirkzee maakte zaterdag een uitstekende indruk als basisdebutant van het Nederlands elftal. De aanvaller, die op het voorbije EK tweemaal als invaller zijn opwachting mocht maken, luisterde zijn basisplaats tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) in de Nations League op met een doelpunt, een assist en viel ook op door anderen beter te laten spelen. Theo Janssen was heel benieuwd naar hoe Zirkzee zou gaan spelen en was onder de indruk.

“We kennen Zirkzee natuurlijk allemaal: het is een technisch vaardige voetballer. De vraag was meer: ‘Komt ie genoeg voor de goal?’”, vertelde de oud-voetballer zondagavond bij Studio Voetbal bij de NOS. “Het is wel een jongen die veel zwerft. Maar je ziet gewoon aan zijn basistechniek en het overzicht dat hij heeft…hij maakt bijna altijd de juiste keuze. Ik vond het Nederlands elftal gewoon heel speels. Daar was Zirkzee heel belangrijk in.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van der Vaart bijt op zijn tong: ‘Als Depay dit had gedaan…’

Zirkzee werd mede opgeroepen omdat de clubloze Memphis Depay geen oproep kreeg. “Memphis zakt altijd uit naar de linkerkant” vervolgde Janssen. “Cody Gakpo was dan ook in die zone te vinden. Dan liepen ze elkaar wel eens in de weg. Met Zirkzee en Gakpo heb je het gevoel dat die elkaar net iets beter aanvoelen. Met Xavi Simons en Tijjani Reijnders daarachter was de samenwerking heel mooi om te zien. Voetballend gezien was het echt weer leuk om naar het Nederlands elftal te kijken.”

Lees ook: Driessen waarschuwt Ajax na akkefietje bij Oranje

Ook Rafael van der Vaart was onder de indruk van Zirkzee, maar het gaat hem te ver om Depay meteen af te schrijven voor Oranje. “Nu willen we natuurlijk heel erg graag Memphis eruit lullen, om het zomaar te zeggen. Ik vind hem nog steeds als hij absoluut top is de allerbeste. Niemand kende Zirkzee eigenlijk. Pierre van Hooijdonk zei: 'Ga nu eens een keer kijken'. Toen ben ik gaan kijken. Het is eigenlijk de ideale spits, die we allang niet meer hebben gehad. Hij heeft alles.”

“Snelheid, hij kan goed meevoetballen, een goal maken, noem alles maar op. Hij is nu naar een grote club, dat helpt ook mee, vertrouwen, dat heeft hij meegenomen naar het Nederlands elftal. Zeker in het doorvoetballen was het een genot om naar te kijken.” Koeman maakte nog voor aanvang van het duel van zaterdag in Eindhoven bekend dat Brian Brobbey dinsdagavond start tegen Duitsland. Daar had hij na afloop van de 5-2 zege op Bosnië geen spijt van, zo benadrukte hij in gesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.