Van der Vaart kan ogen niet geloven: 'Ik schaam me niet vaak, maar nu schaam ik me'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 21:53
14 okt. 2024, 21:54
Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijkdonk hebben maandagavond geen goed woord over voor het spel van het Nederlands elftal in de eerste helft tegen Duitsland. De twee voormalige Oranje-internationals annex analisten van de NOS zijn keihard in hun analyse na de eerste 45 minuten van het Nations League-duel.

“Ik schaam me niet snel voor het Nederlands elftal, maar vandaag schaam ik me”, zegt Van der Vaart. “We dichten ze zoveel kwaliteit toe, maar het klopt van geen kant. Ik kan er bijna geen analyse op loslaten, want alles gaat fout.”

Artikel gaat verder onder video

Rafael van der Vaart schaamt zich voor Nederlands elftal

Ondanks de vele fouten bij Oranje staat het nog 0-0, mede omdat een vroeg doelpunt van Jamie Leweling werd afgekeurd. Vlak voor de goal bleek Serge Gnabry buitenspel te staan, al zet Van der Vaart daar vraagtekens bij. “Volgens mij moet de buitenspellijn op het hoofd van Stefan de Vrij staan. Daarna ontstaat ook een nieuwe situatie, omdat Jorrel Hato de bal speelt. Je komt denk ik erg goed weg.”

Lees ook: Commentator Jeroen Grueter komt in minuut 11 met verontrustende conclusie over Oranje

Van Hooijdonk zegt dat het spel van Oranje ‘nergens op slaat’. “Er klopt niks van. Met het doordekken krijgen we geen enkele grip. Achterin leveren we de bal elke keer in. Men geeft elkaar kloteballen. Of het nu Micky van de Ven, De Vrij, Hato, Denzel Dumfries of Bart Verbruggen was… En de middenvelders kun je ook noemen. Het is een totale off-day van het hele elftal. We verheugden ons op de duels tussen Brian Brobbey en Antonio Rüdiger, maar ik moet het eerste duel nog zien.”