Van der Gijp heeft medelijden met Oranjespeler: 'Hij raakt geen knikker!'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 okt. 2024, 06:43
René van der Gijp en Johan Derksen tijdens een uitzending van Vandaag Inside
© Talpa - René van der Gijp en Johan Derksen tijdens een uitzending van Vandaag Inside

René van der Gijp wordt niet bepaald enthousiast van de eerste wedstrijden die Memphis Depay voor zijn nieuwe club Corinthians heeft afgewerkt. De aanvaller, die sinds het EK niet meer is opgeroepen voor het Nederlands elftal, is totaal nog niet fit, zo ziet het Vandaag Inside-boegbeeld, en zal volgens Van der Gijp ook nog wel een tijdje nodig hebben om weer op niveau te komen. Een compilatie van zijn mindere momenten is al ruim twee miljoen keer bekeken op X.

Depay tekende begin september bij Corinthians, dat strijdt tegen degradatie naar het tweede niveau in Brazilië. Inmiddels kwam hij drie keer als invaller binnen de lijnen voor de club uit São Paulo en leverde hij in het toernooi om de Copa Sudamericana zijn eerste wezenlijke bijdrage. Depay tekende namelijk voor de assist bij de 3-0, waardoor zijn werkgever doordrong tot de halve finales van het tweede Zuid-Amerikaanse clubtoernooi.

Lees ook: Quinten Timber schittert in CL, balverlies Xavi Simons leidt echec in

Van der Gijp ziet dat Depay er nog lang niet is, qua fitheid: "Laten we wel zijn: als club moet je altijd een positief scenario en een negatief scenario hebben. Het negatieve is wat je nu hebt: dat hij gewoon niet fit is. En dat het gewoon nog twee à drie maanden gaat duren voordat hij wedstrijdfit gemaakt kan worden. Als dat al lukt, ja", beaamt Van der Gijp een opmerking van presentator Wilfred Genee.

"Nu gaan ze hem maar inbrengen, maar hij raakt geen knikker!", vervolgt Van der Gijp. "Je zit bijna te hopen dat hij donderdag, dan speelt hij de halve finale (van de Copa Brasil tegen Flamengo, red.), dat hij tegen een bal aanloopt en dat die erin vliegt. Dan heeft hij die mensen in ieder geval iets gegeven, want hij kan ze nu niets geven. Hij is gewoon niet fit, daar kan die jongen helemaal niks aan doen. (...) Eigenlijk hebben ze een verwachtingspatroon wat hij niet kan waarmaken."

Ronald Koeman heeft tot dusver nog geen concrete uitspraken gedaan over de transfer van Depay naar Brazilië. Tijdens de vorige interlandperiode was de overstap immers nog niet in kannen en kruiken. Wel was Koeman van mening dat het niveau van de competitie ‘anders is’ dan bijvoorbeeld Saudi-Arabië. De bondscoach ziet om die reden voorlopig geen reden meer om Steven Bergwijn, die van Ajax naar Al-Ittihad ging, op te roepen. Dat zorgde recent voor een boze reactie van Jorge Jesus, trainer van Al-Hilal.