Van Basten vindt dat Brobbey voorbeeld moet nemen aan Weghorst

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 okt. 2024, 06:46
08 okt. 2024, 07:18
Marco van Basten heeft zich opnieuw kritisch uitgelaten over Brian Brobbey.
© Ziggo Sport - Marco van Basten heeft zich opnieuw kritisch uitgelaten over Brian Brobbey.

Marco van Basten vindt dat Brian Brobbey een voorbeeld moet nemen aan Wout Weghorst. De oud-aanvaller van het Nederlands elftal is in het verleden wel vaker kritisch geweest op de kwaliteiten van Brobbey, die ook maandag weer door de voormalig Wereldvoetballer van het Jaar openlijk werd gewezen op zijn vermeende tekortkomingen. Brobbey, 22 jaar was vorig seizoen nog goed voor 22 goals in 43 officiële duels, maar deze voetbaljaargang staat de teller op 1 treffer in 11 wedstrijden.

De enige treffer van Brobbey was in Europa en zodoende wacht hij na vijf duels in de Eredivisie nog altijd op zijn eerste competitietreffer. “Het is geen koele jongen, geen afmaker”, zei Van Basten maandag in Rondo op Ziggo Sport. "Een harde werker, een goed aanspeelpunt, maar geen geraffineerde jongen. Ook geen slimme voetballer.”

Marco van Basten zet opnieuw vraagtekens bij Brian Brobbey

“Hij heeft altijd met alles en iedereen ruzie, is altijd in duel”, vervolgde Van Basten. “Het is altijd duwen en trekken, dat is niet slim. Het zou een kracht moeten zijn dat hij technisch goed en dus slim is. Dat zijn zaken die je als spits moet hebben, maar dat is ver te zoeken bij hem.” Van Basten vindt dat Ajax en de jeugdopleiding aanspreekbaar zijn voor de situatie rond Brobbey. “Wat hebben jullie in godsnaam met zo'n jongen uitgespookt al die jaren?”, vroeg de voormalig topaanvaller zich openlijk af.

“Van nature is hij sterk, goed zat, explosief, maar technisch ondermaats. Het moet gemiddeld op een voldoende komen, daar heb je een opleiding voor. Dat vind ik echt een tekortkoming. Het is allemaal sleurend werk. Als je Weghorst ziet koppen, een-tweetjes ziet maken, dan heeft hij het toch ietsjes makkelijker aan de bal”, zo klonk de vergelijking tussen de twee spitsen van Ajax en Oranje.

Lees ook: Media komen met verontrustend nieuws over Johnny Rep (72) in Spanje

“Brobbey heeft natuurlijk ook zijn kwaliteiten, ik zit hier niet om hem af te keuren, maar Weghorst komt er tien minuten in en maakt een doelpunt en geeft een assist”, verwees Van Basten naar de slotfase van Ajax - FC Groningen. “Weghorst wordt met de jaren beter. Goed trainen en toewijding, dan word je beter. Dat is ook voor Brobbey een manier.”

Lees ook: Koeman noemt drie voorwaarden voor rentree van Depay in Oranje

Brobbey maakt deel uit van de definitieve selectie van Oranje voor de Nations League-duels met Hongarije en Duitsland. Weghorst ontbreekt omdat hij pas zondag zijn rentree bij Ajax maakte. Het is nog onduidelijk wie Ronald Koeman als eerste spits van Oranje ziet, Brobbey of Joshua Zirkzee, al is de bondscoach daar zelf naar eigen zeggen wel uit.