Driessen zorgt opnieuw voor irritaties bij Koeman: 'Wat wil je nou horen van mij?'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 sep. 2024, 10:57
12 sep. 2024, 13:35
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Valentijn Driessen kreeg het dinsdagavond tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal aan de stok met Ronald Koeman na een vraag over de spitspositie. De verslaggever wilde weten wie de bondscoach als eerste spits gaat kiezen en onderbrak hem in zijn antwoord. Daar was de oefenmeester van Oranje niet van gediend.

Joshua Zirkzee en Brian Brobbey behoorden afgelopen zomer tot de EK-selectie van het Nederlands elftal. Beide aanvallers moesten het echter met een reserverol doen en Memphis Depay en Wout Weghorst waren de eerste twee spitsen. Nu lijken de rollen omgedraaid. Zirkzee startte tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) en scoorde in die wedstrijd. Bovendien gaf hij een assist. Brobbey verscheen dinsdagavond tegen Duitsland (2-2) aan de aftrap en speelde ook een sterke wedstrijd, waarin hij één assist gaf.

Artikel gaat verder onder video

Wie wordt de eerste spits van het Nederlands elftal?

Koeman was na afloop van het duel met Duitsland te spreken over het optreden van Brobbey. "Het zijn andere types, maar ik vond Brobbey vanavond (dinsdag, red.) ook super sterk. Verdediger Jonathan Tah had natuurlijk aan alle kanten problemen en heeft veel overtredingen moeten maken. Brobbey was gevaarlijk, sterk, hield de bal vast, had diepte in zijn spel en bereidt de tweede goal voor”, zo complimenteerde de bondscoach, die vond dat de spits 'geweldig' en had hij 'niet meer kunnen vragen' dat wat de aanvaller liet zien.

Lees ook: Harde boodschap voor Oranjespeler: ‘Florian Wirtz is veel beter en slimmer’

Ook Maarten Wijffels zag dat Oranje iets anders speelde. "Het verschil zit ‘m in een paar posities die nu anders ingevuld worden. En in de totale dynamiek", zo schrijft hij in het Algemeen Dagblad. In zijn analyse had de journalist complimenten voor Zirkzee en Brobbey. "Allebei op hun eigen manier hadden ze waarde als spits én als teamspeler. Hoe ze duelleerden, drukzetten, klikten met diepgaande middenvelders (Tijjani Reijnders) en betrokken waren bij goals bewijst wat alle invalbeurten van Weghorst in juni en juli al bewezen: het grenzeloze vertrouwen in Depay bij het EK was misplaatst. Uiteraard moet Koeman het zelf weten. Maar straks nóg een keer teruggrijpen op Depay is de klok terugzetten naar een tijd die is geweest", concludeerde hij.

Tekst gaat verder onder de foto.

Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee
© IMAGO - Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee

De spitspositie lijkt dus een strijd tussen Brobbey en Zirkzee te worden. Driessen is echter een stuk minder overtuigd van het optreden van Brobbey en schreef in zijn column dat Zirkzee de eerste spits wordt. De verslaggever van De Telegraaf hoopte op de persconferentie hetzelfde te horen uit de mond van Koeman. "Wie wordt nu je vaste spits? Want die speelt tegen Hongarije en Duitsland zei je", vroeg Driessen. "Ik heb niet gezegd dat de spits gaat spelen tegen Hongarije en Duitsland in de volgende periode. Het liefst ga je naar een vaste spits toe, maar beiden kunnen die spits zijn", antwoordde de bondscoach.

Lees ook: Van der Vaart wilde in 21ste minuut van Nederland - Duitsland al naar huis

Artikel gaat verder onder video

Koeman was nog bezig met zijn verhaal, maar Driessen onderbrak hem. "Nu nog?", reageerde Driessen verbaasd. Die reactie leidde tot irritaties bij de bondscoach. "Wat wil je nu horen van mij? Dat ik nu ga zeggen wie er gaat spelen volgende maand? Beiden kunnen spelen. Waar hangt het vanaf? Dat kan ook van de tegenstander afhangen. Dat was de keuze die ik heb gemaakt en dat was volgens mij geen slechte", besloot Koeman.