Driessen ziet KNVB Leeuwinnen in de steek laten: 'Ruggengraat van een banaan'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 okt. 2024, 10:00
25 okt. 2024, 10:04
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen haalt hard uit naar alle mannelijke topvoetballers én de KNVB. Meer dan honderd vrouwelijke speelsters roepen de FIFA op om een sponsordeal met het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco te heroverwegen. De journalist van De Telegraaf mist de publieke steun van anderen.

"Hoe kansloos ook, niets doen was geen optie", zo concludeert Driessen in zijn column in De Telegraaf. Ruim honderd voetbalsters uit 24 landen, met samen meer dan 2300 interlands, spreken zich in een brief uit tegen de sponsordeal van de FIFA met Aramco. Vanwege de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië, het criminaliseren van LHBTQ+-relaties en de lobbyacties om klimaatactie te vertragen.

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen haalt uit naar de KNVB

Oranjespeelster Vivianne Miedema en oud-internationals Loes Geurts en Tessel Middag hebben de brief ondertekend. Zij spreken van 'een stomp in de buik van het vrouwenvoetbal'. "Voetbal is het vehikel van de oliestaat om de reputatie te verbeteren en de aandacht af te leiden van de mensenrechtenschendingen door het dictatoriale regime in Riyad. Treurig genoeg hebben de heren topvoetballers zich niet gemeld om deze onverkwikkelijke zaken in Saoedi-Arabië aan de kaak te stellen. Laf", aldus Driessen.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Indonesië uitgezonden?

Volgens Driessen hechten de mannen meer belang aan hun eigen zaakje. "Messi en Ronaldo bewezen eerder liever hun zakken te vullen met Saoedische riyals dan een statement te maken", sneert Driessen. "Het zou de internationale spelersorganisatie FIFPRO sieren als deze zo snel mogelijk eenzelfde aantal handtekeningen van topinternationals verzamelt ter ondersteuning van het vrouweninitiatief. Vooralsnog blijft het vanuit de mannelijke hoek oorverdovend stil. Alsof mensenrechtenschendingen, gendergelijkheid en milieu op hen niet van toepassing is."

Lees ook: Kalma voorkomt in blessuretijd nederlaag voor Jong Oranje

Begin december zal Saoedi-Arabië officieel het WK van 2034 toegewezen krijgen. Driessen ziet echter dat het vanuit de nationale voetbalbonden akelig stil blijft. "De KNVB kwam eerder niet verder dan het proces van toewijzing van het WK 2034 ’teleurstellend’ te noemen, maar Oranje zal zeker deelnemen als het bidbook en de evaluatie daarvan door de FIFA zorgvuldig is doorlopen. 'Want wij zijn een voetbalbond', zei toenmalig bondsvoorzitter Just Spee. Ook al zo laf", aldus de journalist. "Barsten straks de discussies los over het WK 2034 in Saoedi-Arabië, dan zal 99% van hun collega’s wegkijken, want wie wil niet gevraagd worden om miljoenen op te halen?"

Lees ook: Na Simons volgende Oranjespeler geblesseerd: middenvelder weken uit de roulatie

Driessen: "Dat ze in Zeist een ruggengraat van een banaan hebben, is al langer bekend. De KNVB ging op het WK 2022 in Qatar direct door de pomp voor het FIFA-dreigement van een gele kaart als Virgil van Dijk zijn OneLove-aanvoerdersband zou dragen in Oranjes openingsduel met Senegal. Ter plekke in Doha zei secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB dat deelname aan een WK in Saoedi-Arabië ondenkbaar zou zijn. Een jaar later ging hij op de koffie om zich te verschonen bij de Saoedische voetbalbond. Vertrouw bij een moreel dilemma dus niet op de KNVB. En evenmin op de FIFA. Het is één pot nat."

Volgens Driessen is het 'naïef' om te veronderstellen dat de brandbrief iets zal veranderen. Daarvoor moeten eerst anderen zich bij de inhoud aansluiten. "Al bij voorbaat ijdele hoop, maar de vrouwelijke profvoetballers hebben zich in ieder geval laten horen. Een uitzonderlijk stoer signaal, waar alle andere partijen uitblinken in lafheid."