Driessen ziet De Jong pijnlijk in de fout gaan: 'Hij had er bovenop moeten zitten'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 sep. 2024, 09:09
07 sep. 2024, 09:24
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen toont zich kritisch op de rol van Nigel de Jong bij de laatste ontwikkelingen rond het Nederlands elftal. De voormalig international is technisch directeur bij de KNVB. Volgens de journalist had hij bondscoach Ronald Koeman in die hoedanigheid voor een aantal misstappen kunnen - en misschien wel moeten - behoeden.

Koeman besloot twee EK-gangers uit zijn voorselectie voor de Nations League-wedstrijden met Bosnië en Herzegovina (zaterdag) en Duitsland (dinsdag) niet te selecteren. Ian Maatsen en Steven Bergwijn werden daar alleen niet persoonlijk van door de bondscoach op de hoogte gesteld. Bergwijn moest zelfs via de media vernemen dat Koeman hem 'in principe' niet meer selecteert naar aanleiding van zijn transfer naar het Saudische Al-Ittihad. Vervolgens liet de aanvaller in een spraakmakend interview weten dat hij onder de huidige bondscoach niet meer voor Oranje wil uitkomen. Eerder was Driessen in een column al kritisch richting de handelswijze van Koeman.

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen is kritisch op Nigel de Jong

"Eén ding wil ik er nog wel over zeggen, en dat is de rol van De Jong", aldus Driessen in de podcast Kick-Off Eredivisie van De Telegraaf. "Die is dan technisch directeur, die had daar natuurlijk bovenop moeten zitten en dat heeft hij niet gedaan. Dit is één van de onderdelen van zijn takenpakket denk ik, om dit in goede banen te leiden. Die zit er ook niet voor niks. Heel vaak zie je hem over het trainingsveld slenteren en je ziet hem af en toe bij persconferenties, maar dit is wel een rol die hij moet vervullen."

Lees ook: Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Bosnië: Koeman kiest voor vijf nieuwe namen

"Hij moet daarin ook de bondscoach in bescherming nemen", vervolgde Driessen. "Ook als de bondscoach vindt dat hij niks fout heeft gedaan en dat hij niet hoeft te bellen, dan moet De Jong daar zijn om te zeggen: 'Bel hem wel, want misschien hebben we hem ooit een keer nodig', we willen toch met zijn allen graag wereldkampioen worden? Dat las ik tenminste in Voetbal International van Marianne van Leeuwen (directeur-bestuurder betaald voetbal bij de KNVB, red.). Als je niet reikt tot de maan, dan ga je de sterren nooit halen."

Voor Driessen was het niet de eerste keer dat hij De Jong in de fout zag gaan. De journalist neemt het de technisch directeur ook kwalijk dat Dean Huijsen voor een interlandcarrière bij Spanje heeft gekozen. De talentvolle verdediger, die afgelopen transferperiode voor ruim vijftien miljoen euro van Juventus naar Bournemouth ging, speelde in verschillende jeugdelftallen van Nederland. Begin dit jaar koos hij echter voor Jong Spanje. Volgens Driessen had De Jong dat moeten voorkomen.