Driessen uit stevige kritiek en noemt vijf spelers waar Oranje afscheid van moet nemen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 jul. 2024, 08:12
16 jul. 2024, 11:48
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen vindt dat Ronald Koeman per direct afscheid moet nemen van vijf internationals bij het Nederlands elftal. Met het EK achter de rug is het volgens de journalist van De Telegraaf tijd voor de bondscoach van Oranje om door te selecteren.

Driessen heeft de afgelopen weken niet kunnen genieten van Oranje, zo schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. “Wie na de uitschakeling zijn oor te luister legde in ons land, hoorde overal dat Oranje het aankijken nauwelijks waard was”, concludeert hij. Volgens de chef-sport liet een groot aantal internationals het afweten in Duitsland. “Doelman Bart Verbruggen en middenvelder Jerdy Schouten waren positieve verrassingen, terwijl Cody Gakpo en Stefan de Vrij brachten wat je van ze mag verwachten. Maar verder viel het allemaal zwaar tegen van de internationals en de bondscoach.”

Artikel gaat verder onder video

Stopt Virgil van Dijk bij het Nederlands elftal?

“Vooral de kritiek op de niet leverende Memphis Depay was kiezelhard en ook Koeman moest het ontgelden. Omdat hij Depay en de ouwe hap met Virgil van Dijk, Daley Blind en Georginio Wijnaldum de hand boven het hoofd hield, de jammerende aansteller Xavi Simons niet aanpakte en zich als bondscoach allerminst een avonturier toonde en als een ’schijtlijster’ werd neergezet”, aldus Driessen. Van Dijk gaf na de uitschakeling in de halve finale tegen Engeland (1-2) al aan dat hij deze zomer gaat nadenken over zijn carrière bij Oranje.

Lees ook: Late reglementsverandering van de UEFA goed nieuws voor Gakpo

Driessen deelt in zijn column weliswaar complimenten uit aan Stefan de Vrij, die een uitstekend EK speelde, maar de journalist vindt dat de verdediger van Oranje zijn laatste eindtoernooi heeft gespeeld: “Koeman moet zijn oogappels lozen, de dertigers op wie hij tevergeefs zijn geld zette in Duitsland zoals Van Dijk, Depay, Wijnaldum, Blind en ook De Vrij.” Volgens de journalist moet de bondscoach ‘een grote schoonmaak houden’. “In 2026 vindt een loodzwaar WK plaats in Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Na een lang seizoen moet er veel worden gereisd en is er sprake van grote temperatuur- en tijdsverschillen.”

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.8%

65.2%

3218 stemmen

Uit eigen ervaring van het WK 1994 in Amerika weet Koeman hoe fit je moet zijn, aldus Driessen. “Toen vielen Ruud Gullit en Marco van Basten vooraf weg, ging Frank Rijkaard letterlijk door z’n hoeven en konden Jan Wouters en Koeman zelf het niet meer belopen. Met een transitie zal er ook een andere hiërarchie komen bij Oranje. En daar is het na acht jaar de hoogste tijd voor om de onder Koeman vastgeroeste boel vlot te trekken.”