Driessen doet bikkelharde oproep aan Koeman: ‘Voor dit zestal geen plaats in Oranje’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 aug. 2024, 10:05
19 aug. 2024, 10:52
Bondscoach Ronald Koeman en journalist Valentijn Driessen
© Talpa - Bondscoach Ronald Koeman en journalist Valentijn Driessen

Valentijn Driessen is benieuwd of bondscoach Ronald Koeman een aantal routiniers buiten zijn voorselectie voor de eerste Nations League-duels tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland durft te houden. Daley Blind kondigde woensdag zijn afscheid aan als international en als het aan Driessen ligt, krijgen ook Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Stefan de Vrij, Wout Weghorst én Marten de Roon geen uitnodiging meer voor het Nederlands elftal.

Ruim een maand na de teleurstellend verlopen halve finale tegen Engeland (1-2 verlies) op het EK in Duitsland brengt Koeman zijn voorselectie voor de aftrap van een nieuwe campagne in de Nations League naar buiten. Blind is er sowieso niet meer bij. De verdediger Girona besloot dat het na zijn reserverol in Duitsland mooi is geweest.

Artikel gaat verder onder video

Wie neemt Ronald Koeman op in zijn voorselectie?

Driessen heeft niets meer dan respect voor Blind. “Hij is altijd een sieraad geweest voor Oranje door zijn spel en zijn opstelling. De manier waarop de routinier zich tijdens het EK in Duitsland heeft weggecijferd, verdient alle respect”, schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf. Als het aan de journalist ligt, laat Koeman nog een aantal routiniers buiten de voorselectie.

Lees ook: Daley Blind niet de enige speler die ‘stopt’ bij Oranje

Driessen: “Vrijdag bij de voorselectie voor de dubbel in september in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland wordt duidelijk of Koeman durft door te selecteren. Over twee jaar wacht een loodzwaar WK 2026 in Canada, Mexico en de Verenigde Staten in tropische omstandigheden met tijdsverschillen en enorme reisafstanden. Het zou niet logisch zijn als Koeman blijft vertrouwen op een aantal (dikke) dertigers, die op EURO 2024 niet hebben thuisgegeven en evenmin de kar trokken op het WK in Qatar”, aldus de journalist.

Volgens Driessen was het succesvolle EK van Oranje niet te danken aan Van Dijk, Wijnaldum en Depay en ‘in mindere mate’ De Vrij. “Terwijl de inbreng van Weghorst als pinchhitter werkte tegen middelmatige tegenstanders als Polen en Turkije, maar de spits tegen Engeland drie kwartier helemaal niets had in te brengen. Naast Blind zou voor dit vijftal geen plaats meer moeten zijn in Oranje”, vindt hij.

Lees ook: Waarom heeft atlete Femke Bol zo’n hoge 'Mickey Mouse-stem'?

Volgens Driessen hoort ook De Roon ‘niet meer thuis’ in Oranje. De middenvelder van Atalanta moest wegens een blessure het EK in Duitsland aan zich voorbij laten gaan. Hij droeg woensdagavond nog de aanvoerdersband in de UEFA Super Cup tegen Real Madrid (2-0 verlies), maar als het aan Driessen ligt, wordt hij niet meer uitgenodigd voor het Nederlands elftal.