Demiral mist EK-duel met Oranje vanwege schorsing voor 'wolvengroet'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 Jul 2024, 12:44
06 Jul 2024, 20:19
Merih Demiral brengt de groet van de rechtsextremistische Grijze Wolven
© IMAGO - Merih Demiral brengt de groet van de rechts-extremistische Grijze Wolven

De UEFA heeft Merih Demiral voor twee wedstrijden geschorst, zo meldt de Europese voetbalbond vrijdagmiddag. Dat betekent dat de verdediger van Turkije komende zaterdag ontbreekt in de kwartfinale van het EK tegen Nederland. Ook een eventuele halve finale zal Demiral moeten missen. Demiral vierde zijn tweede goal in de achtste finale tegen Oostenrijk (1-2) met een 'wolvengroet', een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Dat leidde tot een onderzoek van de UEFA en een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije.

Nadat Demiral dinsdag uit een hoekschop de 0-2 in Turks voordeel had binnengekopt, bracht hij de middel- en ringvingers van zijn beide handen naar zijn duimen tijdens het juichen, waarbij hij zijn wijsvingers en pinken omhooghield. Het gebaar dat de speler daarmee maakt, verwijst naar de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die is gelieerd aan de extreemrechtse Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). "De manier waarop ik het vierde heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten", zo verzekerde hij na afloop.

Artikel gaat verder onder video

UEFA deelt Merih Demiral twee wedstrijden schorsing uit

Fanatieke Turkse supporters willen tijdens de kwartfinale tegen Oranje de controversiële 'wolvengroet' brengen. In een oproep op X vragen ze iedereen op de tribune zaterdagavond mee te doen. De Turkse autoriteiten noemden het onderzoek van UEFA naar de groet eerder 'onacceptabel'. Ook de harde supporterskern van Turkije vindt het symbool toelaatbaar. De groep stelt dat de 'wolvengroet' 'een nationaal symbool is van het Turk zijn'.

De droom van de Grijze Wolven is de vereniging van alle Turkstalige volkeren, het Turanisme, aan wie superioriteit wordt toegeschreven ten opzichte van andere volkeren. De beweging wordt als extreemrechts aangemerkt en is in Frankrijk zelfs verboden. De UEFA opende een onderzoek naar ‘vermeend ongepast gedrag’ en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zei op X dat het gebaar ‘niet thuishoort’ in de Duitse stadions. Als reactie riep de Turkse regering in Ankara al de Duitse ambassadeur op het matje.

Lees ook: Oranje-duo ontkomt niet aan vragen over groter wordende rel in Duitsland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reist af naar Berlijn om het kwartfinaleduel bij te wonen. Niet onbelangrijk: de Duitse regering had donderdag de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden vanwege het handgebaar van Demiral. Erdogan had eigenlijk een reis naar Azerbeidzjan op de planning staan, maar gaat nu voet op Duitse bodem zetten om het Turkse team te steunen. Turkse media denken dat de discussie over de wolvengroet de doorslaggevende reden is.

BILD verwees eerder deze week al naar de straf voor de Albanese spits Mirlind Daku, die na het 2-2 gelijkspel in de groepsfase tegen Kroatië de meegereisde fans aanzette tot het zingen van nationalistische teksten. ‘Dood de Serviërs, dood de Macedoniërs’, zou hij hebben ingezet. De UEFA schorste Daku voor twee wedstrijden wegens politiek extremisme.

Demiral speelde in de achtste finale tegen Oostenrijk zijn 48e interland. De verdediger van Al-Ahli uit Saudi-Arabië had in de eerste twee groepsduels op het EK geen basisplaats, maar verscheen in de groepswedstrijd tegen Tsjechië en in de achtste finale tegen Oostenrijk wel aan de aftrap. Bondscoach Vincenzo Montella kan door schorsingen tegen Oranje al geen beroep doen op ex-Feyenoorder Orkun Kökcü en collega-middenvelder Ismail Yüksek.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6575 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Netherlands