Theo Janssen zou Ajax-speler ‘die een hype heeft doorgemaakt’ niet gebruiken in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 06:26
14 okt. 2024, 07:26
Theo Janssen, analist bij de NOS
© NOS - Theo Janssen, analist bij de NOS

Het is nog onduidelijk wie maandagavond als linksback van het Nederlands elftal gaat spelen in het Nations League-duel met Duitsland. Micky van de Ven zal hoogstwaarschijnlijk in het centrum plaatsnemen door de schorsing van Virgil van Dijk, waardoor bondscoach Ronald Koeman moet kiezen tussen Ian Maatsen en Jorrel Hato als linksback. Maatsen wacht nog op zijn debuut, Hato heeft twee invalbeurten achter zijn naam staan.

Arno Vermeulen kan zich niet voorstellen dat Koeman voor Hato zal kiezen. “Hato werd genoemd alsof hij hoger in de hiërarchie staat dan Maatsen, maar Hato viel tegen Hongarije in toen we met tien man stonden. Ik kan me voorstellen dat je dan niet Maatsen inbrengt, wat toch meer een aanvaller is. Dat zegt nog niks. Ik kan me voorstellen dat je misschien wel met Maatsen start”, vertelde de verslaggever en commentator van de NOS bij Studio Voetbal.

Artikel gaat verder onder video

Wie is de linksback van Oranje tegen Duitsland?

“Ik ben het met je eens, hoor. Maar ik heb het idee dat Koeman wat minder met Maatsen heeft”, reageerde Rafael van der Vaart. “Ik vind het wel een hele goede speler. Ik denk dat hij op dit moment de beste linksback is die we hebben”, stelde de oud-middenvelder van onder meer Ajax en Real Madrid.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

De voorkeur van Theo Janssen gaat ook uit naar Maatsen. “Jurriën Timber is er niet bij. Die speelt bij Arsenal ook wel eens als linksback. Die zou dat ook goed kunnen invullen. Maar mijn voorkeur gaat ook meer uit naar Maatsen. Hato heeft een hype doorgemaakt, heeft het heel goed gedaan en is snel gekomen. Maar dat vind ik meer een centrumverdediger dan een linksback. Maatsen kan echt wat toevoegen aan het spel.”

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Ronald Koeman hakt knopen door

Hato viel tegen Hongarije ook al kort in en is in de optiek van Danny Blind ‘de meest logische keuze’ “Hato is iets geschikter dan Maatsen”, vertelde de voormalig bondscoach van Oranje zondagavond bij Ziggo Sport. “Nederland bouwt graag op met drie verdedigers en Dumfries gaat vaak mee naar voren. Hato heeft bij Ajax veel in het centrum gespeeld en is op dat vlak beter geschikt dan Maatsen, die toch wat aanvallender ingesteld is.”