Theo Janssen geeft Ajax schuld van tekortkomingen Oranje-spits Brian Brobbey

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 okt. 2024, 09:02
21 okt. 2024, 09:17
Theo Janssen, analist en voormalig voetballer
© NOS - Theo Janssen, analist en voormalig voetballer

Theo Janssen vindt dat Ajax Brian Brobbey op jonge leeftijd op een hoger niveau had moeten laten spelen. De spits van het Nederlands elftal komt dit seizoen moeilijk tot scoren. Volgens de analist komt de aanvaller tekort in zijn basistechniek en is dat de schuld van de Amsterdammers.

In de eerste helft miste Brobbey een gigantische kans door voor een leeg doel de bal naast te schieten. Na rust kreeg hij wederom een goede mogelijkheid, maar toen had doelman Fabian de Keijzer een knappe redding in huis. Daarna werd de spits gewisseld en zag hij zijn vervanger Wout Weghorst binnen enkele minuten wél scoren. Uit een strafschop scoorde de invaller later ook nog de beslissende 3-4 voor Ajax.

Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?

Ondanks de sterke invalbeurt van Weghorst vindt Janssen dat trainer Francesco Farioli de komende wedstrijden alsnog met Brobbey moet starten. "Nee, Weghorst voor de laatste twintig minuten. Natuurlijk doet Weghorst het heel goed bij Ajax en is hij heel belangrijk. Maar het heeft ook echt te maken met álles wat Brobbey daarvoor doet tegen die twee centrale verdedigers", aldus de voormalig middenvelder bij NOS Studio Voetbal.

Lees ook: Pech voor Gakpo, Brobbey reageert zwaar geïrriteerd en 'reddende engel' Weghorst

Janssen zag Brobbey continu 'beuken' en 'sleuren' en daar kon zijn vervanger direct van profiteren. "Dan komt Weghorst erin en mag hij tegen twee verdedigers spelen die helemaal uitgeput zijn." Arno Vermeulen was het daar echter niet mee eens en vindt dat Farioli voor één spits moet kiezen. "Theo, je hebt twee specialisten in een voetbalteam: een keeper en een spits. Een spits staat er in principe alleen maar in om een goal te maken. Dan heb je een spits, Brobbey. Met alle respect: die heeft nul doelpunten gemaakt bij Ajax dit seizoen...", aldus Vermeulen.

Lees ook: Nigel de Jong druk bezig om 17-jarig toptalent voor Oranje te laten kiezen

Tot dusver scoorde Brobbey slechts één doelpunt voor Ajax, in de voorrondes van de Europa League. Vermeulen: "Er is een ander en we zien dat hij veel makkelijker de doelpunten maakt. Dan neem je toch degene die de doelpunten maakt." Janssen besefte zich dat Weghorst 'makkelijker goals maakt', maar ziet dat hij in 'alles eromheen beperkter' is. "Hij is gewoon heel erg goed in de zestien. Dat is zeker een kwaliteit en daarvoor moet je hem ook gebruiken, maar wel voor de laatste dertig minuten. Daarvóór zou ik hem niet gebruiken."

Tekst gaat verder onder de video.

Janssen weet dat Brobbey snel verbetering moet tonen als hij zijn basisplek wil behouden. "Als hij buiten de zestien gaat afwerken, dan schiet hij er van de tien ballen twee in. Ik denk dat hij in zijn basistechniek tekort komt." Volgens de oud-speler van onder meer Vitesse en FC Twente is dat de 'schuld' van de Amsterdammers. "Dat komt doordat Ajax hem altijd in zijn lichting heeft laten voetballen. Ajax heeft hem 30, 35 goals per seizoen laten maken. Hij was in de jeugd al groot en sterk."

Lees ook: Oranje-verdediger en Ajax-target leert van Van Dijk: 'Ik was soms te lief'

Volgens Janssen had Brobbey op jongere leeftijd in hogere elftallen moeten spelen. "Tegen de eigen weerstand die hij ook heeft. Dan had hij veel meer moeten werken aan zijn basistechniek. Aannames, kaatsen, afwerken", aldus de analist. Toch houdt hij veel vertrouwen in de spits van het Nederlands elftal. "In Brobbey zit de toekomst, daar zit wel iets in voor de langere termijn. Weghorst is aan zijn laatste jaren als voetballer bezig."