De nieuwe aanvoerder van Oranje tegen Duitsland zonder Van Dijk, Aké en Frenkie

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 04:00
14 okt. 2024, 07:27
Wie is de aanvoerder van Nederland tegen Duitsland?
© IMAGO/Mee Met Oranje - Wie is de aanvoerder van Nederland tegen Duitsland?

Het Nederlands elftal speelt maandag tegen Duitsland in de Nations League met een nieuwe aanvoerder. Virgil van Dijk kreeg vrijdag in de interland tegen Hongarije (1-1) tweemaal geel in de slotfase en ontbreekt zodoende voor het eerst sinds juni 2022 in een interland van Oranje. Van Dijk heeft de selectie inmiddels zelfs verlaten. Nathan Aké en Frenkie de Jong zijn de tweede en derde aanvoerder van Nederland, maar het tweetal ontbreekt in de selectie. Wie wordt de nieuwe, tijdelijke captain van Oranje?

Bondscoach Ronald Koeman heeft als regel dat de speler met de meeste interlands achter zijn naam aanvoerder is, indien de captain en reservecaptains ontbreken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in juni, toen Van Dijk en Aké niet aan het startsignaal verschenen in de oefeninterland tegen Canada (4-0). Omdat De Jong niet inzetbaar was, schoof Daley Blind de aanvoerdersband om zijn arm. De veteraan maakt nu echter geen deel meer uit van de plannen van Koeman en dus moet de bondscoach schakelen voor het duel met Duitsland.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Ronald Koeman hakt knopen door

Is Stefan de Vrij de aanvoerder van Oranje tegen Duitsland?

Stefan de Vrij lijkt op papier de speler die maandag in de Allianz Arena de toss van dichtbij gaat meemaken. De verdediger van Inter heeft 71 interlands achter zijn naam staan en zou ook vrijdag tegen Hongarije de band hebben gekregen toen Van Dijk zijn tweede gele kaart ontving. De Vrij was echter even daarvoor naar de kant gehaald en zodoende was 61-voudig international Denzel Dumfries voor het eerst in zijn loopbaan de captain van Oranje.

Lees ook: Wie is de jongste aanvoerder ooit van het Nederlands elftal?

"Als De Vrij speelt dan is hij aanvoerder, anders wordt het Dumfries", vertelde Koeman daags voor de interland tegen Duitsland. Daarmee liet Koeman in het midden of De Vrij gaat starten. Van Dijk was in 61 van zijn 77 interlands captain van Oranje. Aké, 53 interlands, en De Jong, 54 interlands, droegen nog nooit de aanvoerdersband. De Vrij deed dat overigens al wel: 5 keer in 71 interlands. De rode kaart van Van Dijk tegen Hongarije was de 32e in de historie van Oranje. Het was de eerste keer dat een aanvoerder van Oranje werd weggestuurd.

Lees ook: Wie pakte de meeste rode kaarten bij het Nederlands elftal?