Van der Gijp weet waarom Van Dijk mindere periode bij Oranje kende

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 sep. 2024, 10:01
04 sep. 2024, 18:42
Virgil van Dijk, Valentijn Driessen, René van der Gijp, Johan Derksen, Vandaag Inside, Memphis Depay, Oranje, Nations League
© Talpa - René van der Gijp aan tafel bij Vandaag Inside

Virgil van Dijk speelt bij Liverpool zoals bondscoach Ronald Koeman dat graag bij het Nederlands elftal ziet. Johan Derksen vindt aan de tafel bij Vandaag Inside dat de aanvoerder tijdens het EK in Duitsland ‘mooi weer’ speelde bij Oranje en volgens René van der Gijp komt dat door een blessure.

Koeman maakte dinsdag tijdens de persconferentie van Oranje bekend dat Van Dijk de aanvoerder van het Nederlands elftal blijft. Eerder twijfelde de verdediger of hij door wilde gaan met zijn interlandcarrière. Tijdens het EK kreeg hij veel kritiek en ook de bondscoach zag dat het beter kon. De captain haalde volgens hem niet het niveau dat je van de mandekker mag verwachten.

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk heeft nog steeds last van een oude blessure

"We hebben gesproken hoe hij het beter kan managen. Het is ten eerste heel positief dat hij er voor de groep staat. Maar je moet in eerste instantie je eigen niveau halen. Dat is het allerbelangrijkste. Van Dijk vond gedeeltelijk wel dat hij te veel bezig was met anderen", aldus Koeman, die voor het gesprek speciaal naar Liverpool was gevlogen.

Bij Liverpool laat Van Dijk de laatste tijd verbetering zien. "Als ik hem zag voetballen tegen Manchester United… Op die manier wil Koeman hem ook graag zien. Koeman heeft dat natuurlijk tegen hem gezegd op het EK, maar toen deed hij dat niet", aldus Valentijn Driessen bij Vandaag Inside. "Toen liep hij mooi weer te spelen", reageerde Derksen direct. Driessen: "Nu heeft Arne Slot gezegd: als je hier nog door wil, dan zal je wel anders moeten spelen. Dat doet hij nu ook. Hij is veel directer, verder naar voren, durft een bal te geven en niet dat eeuwige tikkie breed."

Lees ook: Van der Vaart vindt EK-ganger Oranje nep gedrag vertonen: 'Hij bespeelt mensen'

Dat Van Dijk de laatste tijd minder speelde, kwam volgens René van der Gijp door een zware knieblessure die hij in 2020 opliep. Daardoor was de verdediger bijna een jaar uit de roulatie en miste hij het EK van 2021 met Oranje. "Op dat niveau is vijf procent inleveren door een zware blessure best veel he", aldus Van der Gijp. Driessen sluit zich daar bij aan "Datzelfde had Depay ook. Die had een zware blessure en was daarna razendsnel terug. Sindsdien…", doelt de journalist op de mindere prestaties van de aanvaller in de afgelopen periode.