Mossou vindt Koeman geen échte trainer en pleit voor verandering

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 okt. 2024, 13:09
16 okt. 2024, 13:10
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

In de tweede periode van bondscoach Ronald Koeman bij het Nederlands elftal presteert Oranje wisselvallig. Volgens journalist Sjoerd Mossou lukt het de keuzeheer niet om 'vastigheid' in de ploeg te krijgen. Nederland wist de laatste drie duels géén overwinning te behalen.

"Ik vind het pijnlijk dat Koeman het op geen enkele manier stabiel weet te krijgen", zegt Mossou in de talkshow Voetbalpraat van ESPN. "We zijn nu twee jaar onderweg met Koeman. Als je ziet hoe ongelooflijk wisselvallig het is geweest. Dan zie je zo weinig vastigheid in het team ontstaan. Nog steeds niet. Dat is ergens wel pijnlijk", vindt de journalist van het Algemeen Dagblad. Oranje verloor maandag kansloos van Duitsland (1-0) en na die wedstrijd vergeleek Mossou de ploeg al met een kelderklasseteam.

Artikel gaat verder onder video

Kritiek op Ronald Koeman bij Oranje neemt toe

Volgens Mossou kreeg Louis van Gaal, de voorganger van Koeman, het wél voor elkaar om vastigheden te creëren in het Nederlands elftal. "Van Gaal, niet om alles wat hij deed te romantiseren, heeft géén wedstrijd verloren met deze spelersgroep. Dat voetbal was niet aantrekkelijk. Daar hebben we niet van genoten. Maar Van Gaal zag wel heel snel: dit team moet je heel veel houvast geven", aldus de journalist. Vanaf de zomer van 2021 tot en met het WK van 2022 in Qatar pakte Van Gaal 2,35 punt per duel. Koeman pakt in zijn tweede periode als bondscoach gemiddeld 1,75 punt per wedstrijd.

Lees ook: Kraay junior heeft 'slecht nieuws': 'De komende jaren speelt hij in Oranje'

Mossou ziet waar het momenteel misgaat bij Koeman: "Je moet ze heel duidelijke opdrachten geven, want anders dan is het te kwetsbaar. Je ziet nu wel, iedere keer opnieuw, dat dat zo blijkt te zijn. Als je met dit team van eigen kracht uitgaat, en je laat ze zelf dingen oplossen, dan krijg je dus dit. Te vaak." Tegen Duitsland lukte het Nederland niet om in de eerste helft het spel te verbeteren, waardoor Oranje voor de rust dramatisch speelde.

Lees ook: Beelden van 'boze' Denzel Dumfries zorgen voor hilariteit op televisie

Koeman kon in zijn eerste periode bij Oranje terugvallen op een ervaren as met Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Memphis Depay. "Als Koeman een raamwerk heeft van spelers die hij vertrouwt en die hij een bepaalde vrijheid kan geven, dan is hij een geweldige coach. Al hij dat niet heeft, zoals nu, dan is het blijkbaar voor hem wel een stuk moeilijker. Laten we eerlijk zijn: we werden tactisch volledig afgetroefd door een trainer die écht een trainer is. Julian Nagelsmann is meer een Arne Slot of een Peter Bosz dan een coach als Koeman", besluit Mossou.

Is Ronald Koeman de geschikte bondscoach voor Oranje?

8.3%

91.7%

24 stemmen