De 'Ronald Koeman Cup' moet ‘Bergwijn-discussie’ voor altijd beslechten

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 sep. 2024, 12:27
30 sep. 2024, 12:41
Sjoerd Mossou, Steven Bergwijn, Ronald Koeman, Saudi Pro League, Jorge Jesus, Al-Ittihad, Saoedi-Arabië
© IMAGO - Sjoerd Mossou komt met opmerkelijk idee om ‘Bergwijn-discussie’ voor beslechten

Sjoerd Mossou stelt voor om tijdens de winterstop een toernooi te organiseren tussen clubs uit de Eredivisie en de Saudi Pro League. De winnaar krijgt de Ronald Koeman Cup, vernoemd naar de bondscoach van het Nederlands elftal. Het toernooi moet duidelijkheid verschaffen over welke competitie sterker is.

Koeman stelde begin september dat de transfer van Steven Bergwijn, die van Ajax de overstap naar het Saudische Al-Ittihad maakte, 'geen keuze was op basis van sportieve gronden'. De bondscoach liet vervolgens tijdens een persconferentie weten dat hij de aanvaller niet meer zou oproepen voor het Nederlands elftal. Die uitspraken vielen bij Bergwijn niet in goede aarde en hij sloeg in De Telegraaf hard terug.

Artikel gaat verder onder video

Is de Saudische competitie beter dan de Eredivisie?

Bergwijn kreeg steun van Jorge Jesus, de trainer van het Saudische Al-Hilal. Hij noemde de Eredivisie 'een van de zwakste competities van Europa' en haalde uit naar Koeman. "Hij heeft geen morele autoriteit om deze dingen te zeggen, want hij kent de Saudische competitie niet. Het is een ontzettend sterke competitie!", repliceerde de coach in gesprek met A Bola. "Iedereen die de Saudische competitie vergelijkt met Europese competities, weet van niks", bries de Portugees.

Lees ook: Verzoeningsgesprek bij Oranje tussen speler en Wim Jonk lijkt noodzakelijk

In het Algemeen Dagblad vraagt Mossou zich af of Jesus daadwerkelijk gelijk heeft. "Is de Saoedische competitie werkelijk sterker dan de Eredivisie (die op basis van coëfficiënten overigens nog altijd sterker is dan de Portugese Liga)? Qua grote namen zou dat kunnen kloppen: Bergwijn is nota bene een ploeggenoot van Karim Benzema tegenwoordig, en N’Golo Kanté is ook bepaald geen slechte speler. Daar valt tegenin te brengen dat Saoedische competitiewedstrijden veel weg hebben van een moderne vorm van walking football, gespeeld in een tempo dat past bij de plaatselijke bloedhitte", aldus de journalist.

Lees ook: Van de Ven imponeert met megasprint, vraagtekens rond Ajax-speler

Mossou zag Al-Ittihad weinig indruk maken op het wereldkampioenschap voor clubs in 2023 en maakte Ajax-aanvoerder Jordan Henderson werd volgens hem 'gillend gek van de totaal vrijblijvende sportcultuur in Saoedi-Arabië'. De journalist oppert vervolgens een opmerkelijk plan. "Wellicht is het een goed idee om het gewoon uit te gaan testen. Organiseer in de winterstop een toernooitje met acht clubs: vier uit de Eredivisie en vier uit de Saudi Pro League, bij voorkeur op neutraal terrein in pakweg Barcelona. De winnaar krijgt de Ronald Koeman Cup." Volgens hem zal dat de discussie eeuwig beslechten.