Mossou geeft Xavi Simons advies: 'Niet alleen jaknikkers om je heen verzamelen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 jul. 2024, 09:58
13 jul. 2024, 12:55
Xavi Simons, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Xavi Simons, middenvelder van het Nederlands elftal

Sjoerd Mossou begrijpt weinig van de houding van Xavi Simons. De international weigerde de Nederlandse media te woord te staan na de uitschakeling van het Nederlands elftal tegen Engeland (1-2) in de halve finale van het EK. In zijn column geeft Mossou een advies mee aan Simons.

Na middernacht stonden Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Bart Verbruggen en Joey Veerman nog uitgebreid de media te woord na de uitschakeling tegen Engeland. “Alleen Simons nam weer een bijzonder soort buitenbocht”, schrijft Mossou in het Algemeen Dagblad. “Demonstratief liep de doelpuntenmaker om de rits van Nederlandstalige microfoons en camera's heen, Oost-Indisch doof voor vragen of verzoekjes. Verderop bleef Simons vervolgens wél staan bij een groepje Spaanstalige journalisten.”

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons negeerde de Nederlandse media na de uitschakeling van Oranje

Volgens Mossou stond de gebeurtenis niet op zichzelf. De journalist zag dat Simons de enige basisspeler was die tijdens het EK nooit beschikbaar was bij de dagelijkse mediamomenten in Wolfsburg. “Alleen als het echt niet anders kon, bij rechtenhouder NOS bijvoorbeeld, zei hij kort wat in het Nederlands. Dat is geen ramp. Kranten, nieuwssites en televisiezenders kunnen prima bestaan zonder een quote van Simons. Maar toch zegt het wel iets”, aldus Mossou.

Lees ook: NOS haalt uit naar Oranjespeler: ‘Dit kan niet in het Nederlands elftal’

“Niet eens per se over de speler zelf. Ergens heeft Simons blijkbaar het waanbeeld opgevat dat het Nederlandse meningencircus hem structureel kleineert, vernedert, beschimpt en bekritiseert. De stortvloed aan complimenten die hem in dat jaartje bij PSV ten deel vielen, elke week zo ongeveer, is hij blijkbaar vergeten”, schrijft Mossou.

Mossou denkt dat de jonge bekendheid van Simons een rol speelt. Als kind was de middenvelder annex aanvaller al een Instagram-fenomeen. “Het is niet overdreven te stellen dat hij opgroeide in een zee van likes en van digitale duimpjes omhoog. Wat dan wel vrij cruciaal is: dat je omgeving voor balans zorgt. Dat je niet alleen maar jaknikkers om je heen verzamelt.”

Lees ook: Theo Janssen twijfelt geen seconde over wie de beste Oranjespeler op het EK was

Volgens Mossou is het zorgelijk dat er geen zaakwaarnemer, familielid, begeleider of KNVB-staflid de international uitlegt dat zijn zelfgecreëerde vijand helemaal niet bestaat. “Zelfs in de verste verte niet”, benadrukt de columnist. "Als Simons de absolute topvoetballer wil worden die in hem schuilgaat, dan is het cruciaal dat iemand hem eens uitlegt hoe de grotemensenwereld werkt."

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.8%

65.2%

3218 stemmen