Definitieve selectie Oranje: Koeman verrast met opvallende afwezigen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 okt. 2024, 12:04
04 okt. 2024, 12:41
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de interlands tegen Hongarije en Duitsland in de Nations League is bekend. Bondscoach Ronald Koeman heeft 23 spelers geselecteerd voor de ontmoetingen van vrijdag 11 oktober in Boedapest en maandag 14 oktober in München. Joey Veerman, Wout Weghorst en Jan Paul van Hecke moeten door blessureleed verstek laten gaan. Bovendien ontbreken Jerdy Schouten en Jurriën Timber. De Oranjespelers melden zich maandag op de KNVB Campus in Zeist voor de voorbereiding op de interlands.

Bart Verbruggen, Mark Flekken en Nick Olij vormen het keepersgilde van Oranje. Koeman koos er twee weken geleden voor om een traditie te breken en niet vier maar drie doelmannen op te nemen in de voorselectie van 26 man. In de verdediging kan Koeman weer beschikken over Stefan de Vrij, die in september ontbrak door blessureleed, maar niet over geblesseerden als Nathan Aké en Van Hecke. Ook ontbreekt Jurriën Timber. In het Champions League-duel met Paris Saint-Germain (2-0 winst) werd de verdediger van Arsenal dinsdag uit voorzorg in de rust gewisseld. Ian Maatsen, die niet op de voorlopige lijst stond, is wél opgeroepen.

Ronald Koeman maakt definitieve selectie Oranje bekend

Teun Koopmeiners maakt eveneens zijn rentree in de selectie van Oranje. Door zijn transferperikelen koos Koeman er vorige maand voor om de middenvelder niet te selecteren voor de interlands tegen Bosnië - Herzegovina en Duitsland. Koopmeiners maakte uiteindelijk de overstap van Atalanta naar Juventus, waar hij volop speeltijd krijgt. Veerman ontbreekt door blessureleed en is mogelijk ook een vraagteken voor de volgende interlandperiode in november. Ook Wieffer keert weer terug in de groep van Koeman. Hij ontbrak de afgelopen periode door een blessure. De middenvelder behoorde in eerste instantie niet tot de voorselectie van de bondscoach. Schouten is ook niet opgenomen en door een lichte blessure. PSV levert door het ontbreken van de twee middenvelders geen enkele international voor de komende Nations League-duels.

Tekst gaat verder onder de foto.

In de voorhoede ontbreekt dit keer Wout Weghorst, die door fysiek malheur de laatste ontmoetingen van Ajax met RKC Waalwijk en Slavia Praag moest laten schieten. De Ajacied is hoe dan ook voor Koeman een plan B, daar Brian Brobbey en Joshua Zirkzee de eerste twee spitsen van het Nederlands elftal zijn. De vraag is of de bondscoach de komende twee interlands een van de twee als vaste spits zal aanwijzen of dat hij er weer voor kiest om in beide duels af te wisselen.

Lees ook: 'Lachwekkende' Oranjespeler wordt afgeslacht: 'Hij liep rond als een kip zonder kop'

Oranje kan deze maand een flinke stap zetten richting de kwartfinales van de Nations League, die in maart 2025 op het programma staan. De selectie van Koeman staat met vier punten uit twee wedstrijden tweede in Groep 3 in Divisie A en de nummer één en twee gaan door naar de laatste acht. De laatste twee groepswedstrijden van Oranje staan in november op het programma: thuis tegen Bosnië en Herzegovina op 16 november en thuis tegen Hongarije op 19 november.

De definitieve selectie van het Nederlands elftal

Doel: Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta Rotterdam) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdediging: Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Lutsharel Geertruida (RB Leipzig), Jorrel Hato (Ajax), Matthijs de Ligt (Manchester United), Ian Maatsen (Aston Villa), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Stefan de Vrij (Internazionale).

Middenveld: Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Ryan Gravenberch (Liverpool), Teun Koopmeiners (Juventus), Tijjani Reijnders (AC Milan), Quinten Timber (Feyenoord) en Mats Wieffer (Brighton & Hove Albion).

Aanval: Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Justin Kluivert (Bournemouth), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig) en Joshua Zirkzee (Manchester United).