26 jun. 2024, 16:32
26 jun. 2024, 22:59
Een satirische video van de afgekeurde goal van Xavi Simons is viraal gegaan.
© X - Een satirische video van de afgekeurde goal van Xavi Simons is viraal gegaan.

Wel of niet terecht afgekeurd? De 1-0 van Xavi Simons in de EK-wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, die scheidsrechter Taylor na tussenkomst van de VAR wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries annuleerde, hield de gemoederen vorige week bezig. Een satirische video, gemaakt in Nederland, gaat nu viraal op sociale media.

Een minuut of twintig voor het einde schoot Simons raak. De treffer werd op advies van de grensrechter afgekeurd, omdat Dumfries naast doelman Mike Maignan stond. De VAR keek vijf minuten naar het moment, maar besloot uiteindelijk niet in te grijpen. Bondscoach Ronald Koeman vond dat het doelpunt had moeten tellen omdat het zo lang duurde en de UEFA gaf een fotograaf van het Algemeen Dagblad zelfs de schuld.

Een satirisch filmpje van het moment, afkomstig van VPRO Makkelijk Scoren, is woensdag op het moment van schrijven al 1,6 miljoen keer bekeken. “We gaan het doelpunt nu checken. Onze beslissing gaat even duren, omdat we tegelijkertijd ook eten aan het bestellen zijn”, zegt de VAR in de video.

Hierna wordt er flink gediscussieerd over welk gerecht er precies besteld moet worden, voordat de doorslaggevende beslissing eindelijk werd verteld. Simons wond zich in de realiteit niet op over de discutabele beslissing: "Dit is de nieuwe technologie van het voetbal. De VAR maakt deze beslissing. Ik zou veel kunnen zeggen, maar het gaat niet meer veranderen. Het is een keuze van de scheidsrechter”, zo zei de aanvaller destijds na afloop.