Van Bommel droomt over pa's carrière: 'Maar ik weet niet of ik onder hem wil spelen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 okt. 2024, 15:37
13 okt. 2024, 15:43
Jong Oranje-speler Ruben van Bommel
© IMAGO - Jong Oranje-speler Ruben van Bommel

Ruben van Bommel praat veel met zijn vader Mark van Bommel en opa Bert van Marwijk over voetbal. De 20-jarige linksbuiten droomt ervan om ook zo'n carrière als zijn vader te hebben, die onder meer voor PSV, Barcelona en Bayern München speelde. Volgens de tienvoudig international is er echter nog veel werk voor hem aan de winkel.

Van Bommel is dit seizoen één van de bepalende spelers bij AZ en maakt deze week onderdeel uit van de selectie van Jong Oranje. "Ik vind het prima om even weg te zijn bij je eigen club, zodat je in een nieuwe omgeving komt", zo vertelt hij tegenover Sportnieuws.nl. "Het is een eer om het shirt van Nederland te mogen dragen, dat moet je uitdragen. Ik vind het héél leuk om hier te komen", aldus de aanvaller. Hij noemt de talentenploeg van Michael Reiziger een 'warm bad'. "Het wordt vaak gezegd, maar het is ook gewoon leuk. Dat komt ook omdat we veel verschillende persoonlijkheden hebben, dat klikt goed in elkaar."

Artikel gaat verder onder video

Ruben van Bommel wil zijn vader Mark van Bommel achterna

Zelf blijft Van Bommel meer op de achtergrond. "Ik ben zelf absoluut geen jongen die op de voorgrond treedt. Ik zoek het liever dichter bij mijzelf." Hij lijkt daarbij minder op zijn vader, 79-voudig international Mark van Bommel. Met hem praat de aanvaller wel veel. "Natuurlijk heb ik veel aan mijn vader en opa, zij helpen mij zeker. De gesprekken tussen ons gaan vooral over voetbal. Het zou gek zijn als ik niet zo'n carrière als mijn vader zou willen, maar ik moet wel realistisch zijn. Ik zit nog lang niet op dat niveau, maar hoop er ooit wel te komen."

Lees ook: Jong Oranje-speler verrast door lange absentie: 'Is het echt zó lang geleden?'

Opa Van Marwijk leidde het Nederlands elftal in 2010 naar de WK-finale. Zijn vader Mark is tegenwoordig trainer en won met Royal Antwerp in 2023 de Belgische landstitel. Droomt Van Bommel ervan om ooit onder zijn pa een WK-finale te spelen? "Dat zou het ultieme zijn, maar ik weet niet of ik wel onder hem zou willen spelen. Gelukkig hoef ik daar nu nog niet over na te denken." Wel heeft de jeugdinternational het fanatisme van zijn vader. "Het gaat er fanatiek aan toe", zo vertelt hij over de kaartspellen bij Jong Oranje. "We hebben wel een paar slechte verliezers, waaronder ikzelf. Ik blijf een sportman, dus ik wil gewoon winnen."

Lees ook: Eredivisie-uitblinker verlaat trainingskamp van Jong Oranje noodgedwongen