Koeman zorgt voor verwondering in Duitsland: 'Verbazingwekkend dat een coach dát zegt'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 sep. 2024, 14:39
Ronald Koeman, bondscoach, Oranje, Nederlands elftal, persconferentie
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De Duitse media zijn verwonderd door een opmerking van bondscoach Ronald Koeman. De bondscoach van het Nederlands elftal was tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland (2-2) positief over Brian Brobbey. De oefenmeester van Oranje liet zich echter kritisch uit over Brobbeys directe tegenstander in de eerste helft: Jonathan Tah.

"Ik vond Brobbey vanavond ook supersterk, goed. Verdediger Tah had natuurlijk aan alle kanten problemen, heeft vele overtredingen moeten maken", zei Koeman tijdens het persmoment. Daarnaast stipte de bondscoach aan dat Tah pas na zes overtredingen werd bestraft met een gele kaart. De Duitse bondscoach Julian Nagelsmann zag het zijn verdediger ook moeilijk hebben en liet hem in de rust achter in de kleedkamer. In zijn plaats kwam Waldemar Anton. "Jonathan had het lastig na zijn vroege gele kaart", legde Nagelsmann na afloop uit.

Artikel gaat verder onder video

Duitsers verbaast over uitspraken Ronald Koeman

In Duitsland wekken de uitspraken van Koeman verbazing. "Plotseling praat de coach van Nederland over Tah", kopt BILD woensdagmiddag. "Dat een coach zó duidelijk spreekt over een speler van een ander team en hem vervolgens ook nog eens sportief bekritiseert, is verbazingwekkend", schrijft men. Helemaal verrast is de krant ook niet. "Koeman staat bekend om het hebben van een duidelijke mening én het uiten daarvan." De krant geeft als voorbeeld de manier waarop de bondscoach tijdens een persconferentie aan Steven Bergwijn liet weten dat het boek Oranje 'in principe' gesloten is.

Lees ook: Oranje-aanvaller gaat pijnlijk in de fout: 'Dit soort slaapmomentjes kunnen niet'

BILD moet overigens wel bekennen dat Tah niet groots speelde. "De centrale verdediger had zeker niet zijn beste avond", aldus BILD, dat de verdediger een 5 gaf voor zijn optreden in de Johan Cruijff ArenA. Tah reageerde zelf na de wedstrijd ook in gesprek met de Duitse pers en haalde uit naar de arbitrage. "We hebben veel één-tegen-één gespeeld over het hele veld. Er waren veel directe duels, en in die duels floot de scheidsrechter vaak in het nadeel van één van de spelers. Het was niet makkelijk."

Lees meer over:

Ronald Koeman