Koeman zat zelfs 's ochtends nog te bellen: 'We worden niet serieus genomen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 okt. 2024, 17:18
08 okt. 2024, 12:43
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft een tumultueuze week achter de rug, zo vertelde hij maandagmiddag tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal. De bondscoach zat tot vlak voor de bekendmaking van zijn selectie voor de duels in de Nations League te puzzelen om zijn groep bijeen te krijgen. Door het drukke speelprogramma vielen enkele internationals uit de voorselectie geblesseerd weg. Koeman uit dan ook flinke kritiek op de overvolle wedstrijdkalender.

"Is het moeilijk selecteren met alle blessures en het ingewikkelde wedstrijdprogramma", zo vroeg NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg tijdens het persmoment. "Ja en je ziet het overal", antwoordde Koeman direct. De bondscoach wees als voorbeeld naar de Duitse ploeg. Door blessures mist Julian Nagelsmann onder anderen Jamal Musiala en Niclas Füllkrug. "Het is de eerste keer in mijn hele periode als bondscoach dat ik zelfs op vrijdagochtend om 10:30 uur nog spelers aan de lijn had en keuzes moest maken om uiteindelijk 23 spelers te selecteren", vervolgde Koeman. "We hadden er 26 op de lijst staan in de voorselectie en volgens mij zijn er zes of zeven door een blessure niet meer bij. Daar moeten we maar aan wennen."

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman uit kritiek op de drukke speelkalender

Jerdy Schouten is één van de Oranje-internationals die zich afmeldde bij Koeman. Volgens PSV-trainer kampt zijn speler met 'algehele vermoeidheid'. "Jerdy is een voorbeeld van iemand die er doorheen zat door het EK. Hij is daarna vader geworden, heeft veel wedstrijden gespeeld en was niet fit, niet fris. Dat heeft hij aangegeven", aldus de bondscoach. Vervolgens heeft hij samen met de middenvelder gesproken en werd er besloten dat Schouten thuis blijft.

Lees ook: Oranje-icoon Johan Neeskens (73) overleden tijdens trainingsprogramma in Algerije

Voor Koeman was het geen probleem dat Schouten zich bij de oefenmeester van Oranje meldde. "Voor mij is dat een speler die heel goed weet wat hij wil en goed dingen kan aangeven. Dan moet je ook eerlijk naar jezelf toe zijn. Dan kun je wel komen (naar Oranje, red.), maar als je daar mentaal en vooral fysiek niet toe in staat bent, moet je dat kunnen aangeven." Het oproepen van Frenkie de Jong was voor de bondscoach geen optie na het wegvallen van Schouten. "Ik heb De Jong vorige week aan de lijn gehad, maar hij is nog wel ver weg. Hij heeft een kwartier gespeeld en dat vond hij al heel spannend en heel zwaar. Hij moet nog wel even spelen, ritme krijgen en honderd procent fit worden."

Lees ook: Koeman komt uit bij PSV na nieuwe afmelding bij Nederlands elftal

Meerdere spelers spraken zich de afgelopen tijd uit tegen de bomvolle speelkalender. Zo noemde Jurriën Timber het zelfs 'gevaarlijk'. "We proberen elke wedstrijd ons best te doen, maar het wordt steeds moeilijker", zei hij onlangs. Koeman vindt het goed dat spelers zelf zich laten horen. "Er moet echt een halt aan toegeroepen worden. Dat kan echt alleen maar door spelers en trainers. Ik denk niet dat we direct moeten gaan staken, maar er moet bereidheid zijn om te luisteren. Ik heb niet het gevoel dat we serieus genomen worden", aldus de bondscoach.

Stoppen met de wedstrijden in de Nations League, zoals een verslaggever opperde, is voor Koeman echter geen oplossing. "Dan kan je net zo goed het nationaal team opdoeken", repliceerde hij. "Ik kan me herinneren dat we voor één interland naar Nederland kwamen. Nu zijn het er altijd twee of na het WK zelfs drie interlands. Ik ben blij met de Nations League. Het is een interessant toernooi. Het geeft ook een plek in de play-offs voor kwalificatie voor het WK. De drukke speelkalender komt niet door de interlands van de nationale teams, maar door het clubvoetbal. Het gaat om geld. Het is altijd de business en daar zijn spelers de dupe van. Het aantal wedstrijden kan naar beneden."