Koeman trok één Oranjespeler 'aan zijn oren' in de rust tegen Duitsland

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 okt. 2024, 20:50
17 okt. 2024, 20:52
De opstelling van Nederland in het uitduel met Duitsland
© IMAGO - De opstelling van Nederland in het uitduel met Duitsland

Ronald Koeman heeft Bart Verbruggen aangesproken in de rust van de Nations League-wedstridj tegen Duitsland (1-0 verlies). De doelman van het Nederlands elftal zou zijn ploeg teveel in de problemen hebben gebracht met zijn manier van opbouwen. Volgens Hans Kraay junior was de bondscoach daar niet van gediend.

"Ik heb uit betrouwbare bron gehoord dat Verbruggen daadwerkelijk aan zijn oren is getrokken door Koeman in de rust", vertelde Kraay junior in de talkshow Voetbalpraat van ESPN. "Verbaal dan. Zo van: nu ga je er mee stoppen met iedereen in de problemen brengen, anders gooi ik iemand anders erin. Dat is verbaal gebeurd. Dus er is absoluut tegen hem gezegd: je hebt nu al acht keer in de eerste 25 minuten mensen in de problemen gebracht. Ik heb met je afgesproken, Koeman dus, dat we alleen opbouwen als het kan en anders speel je de lange bal. Dat is hij in een keer vergeten."

Artikel gaat verder onder video

Bart Verbruggen is aangesproken door Ronald Koeman

Tafelgenoot Mario Been toonde zich vervolgens uiterst kritisch in de richting van Verbruggen. "Dat moet je toch zelf ook kunnen bedenken, als keeper zijnde. Iedere bal zie je een gevaar worden voor jezelf", aldus de oud-trainer. "Het is nou ook niet dat hij lekker werd aangespeeld. Soms heb je van die keepers die perfecte ballen geven. Het waren chocoladeballen op je verkeerde been”, voegde Jan Joost van Gangelen toe.

Lees ook: Jong Oranje-middenvelder debuteert met assist: 'Zo snel mogelijk Oranje 1 halen'

"Het waren hobbeldebobbelballen, verkeerde benen", vervolgde Kraay junior. "Als jullie trainer zijn met zijn drieën (Van Gangelen, Been en Bram van Polen, red.) ga je dan niet, ondanks het feit dat er zestigduizend mensen zitten, iemand uit de dug-out sturen of een wisselspeler richting de keeper laten gaan, die dan zegt: en je gaat nu alleen nog maar uittrappen."

Lees ook: Speler met 0 interlands moet niet naar Messi kijken: 'Dan komt kans in Oranje'

Volgens Been kon Koeman het echter nog veel makkelijker oplossen. "Als je nou een gebaar maakt naar de keeper, dat is toch al genoeg. Dat weten we toch allemaal. Dat is misschien het gemis bij dit Nederlands elftal: er zijn geen verlengstukken van de coach die in zo’n wedstrijd zien dat dit niet gaat. Frenkie de Jong zou dat wel kunnen. Hij zou zeggen: hé jongens, dit gaat niet. We kunnen niet opbouwen, we gaan nu de lange bal spelen en dan gaan we voor de tweede bal."