Koeman presenteert verrassende voorselectie Nations League: géén Depay

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 aug. 2024, 13:07
30 aug. 2024, 09:31
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft zijn voorselectie voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland gepresenteerd. In totaal heeft de bondscoach 35 internationals opgenomen in zijn voorlopige keurkorps voor het Nederlands elftal. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay zijn de grote afwezigen. Crysencio Summerville, Justin Kluivert en Jan Paul van Hecke zijn wél opgenomen door Koeman.

Een aantal routiniers uit de EK-selectie van Koeman ontbreekt in zijn voorlopige keurkorps voor de Nations League. Daley Blind zette eerder deze week een punt achter zijn interlandcarrière na 108 interlands, maar ook Wijnaldum en Depay ontbreken. De middenvelder van Al-Ettifaq kreeg veel kritiek tijdens en na het eindtoernooi in Duitsland en hetzelfde geldt voor de aanvaller, die sinds zijn vertrek bij Atlético Madrid clubloos is.

Ronald Koeman presenteert voorselectie Nations League

Marten de Roon ontbreekt ook op de lijst. De middenvelder van Atalanta moest wegens een blessure het EK aan zich voorbij laten gaan en droeg woensdagavond nog de aanvoerdersband in de UEFA Super Cup tegen Real Madrid (2-0 verlies). Frenkie de Jong is door Koeman ook nog niet opgenomen in zijn voorselectie. De middenvelder van Barcelona is nog steeds geblesseerd.

Lees ook: Driessen doet bikkelharde oproep aan Koeman: ‘Voor dit zestal geen plaats in Oranje’

"Deze voorlopige selectie markeert de start van een nieuwe periode", zegt Koeman in een persbericht van de KNVB. "Natuurlijk concentreren we ons dit najaar op de Nations League, maar ook kijken we al verder richting het WK over twee jaar. We hebben daarom bewust gekozen voor een aantal nieuwe gezichten. En we hebben ook keuzes moeten maken met betrekking tot een aantal ervaren jongens met een grote staat van dienst bij Oranje. Ik heb persoonlijke gesprekken gevoerd met Blind, Wijnaldum en De Roon en heb ze uitgelegd waarom ik geen beroep op ze doe en dat ik kies voor een aantal nieuwe, jonge spelers. Voor Memphis geldt dat hij eerst weer een club moet vinden voor hij bij ons weer in beeld komt."

Lees ook: Koeman heeft besluit genomen over de toekomst van Van Dijk in Oranje

In zijn voorselectie kiest Koeman voor enkele jonge spelers. Zo mag Summerville hopen op zijn debuut voor Oranje. Afgelopen seizoen werd de aanvaller uitgeroepen tot speler van het jaar in de Championship. Onlangs verkaste hij voor dertig miljoen van Leeds United naar West Ham United. Ook Van Hecke kan zijn debuut maken voor het Nederlands elftal. Kluivert kan voor het eerst sinds 2018 minuten maken voor Nederland. Onder meer Teun Koopmeiners, Mats Wieffer, Noa Lang en de broertjes Timber keren terug bij Oranje. Het vijftal ontbrak op het EK door blessures.

Voorlopige selectie Nations League Oranje:

Doelmannen:

Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta Rotterdam) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdedigers:

Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax) Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Matthijs de Ligt (Manchester United), Ian Maatsen (Aston Villa), Jordan Teze (PSV), Jurriën Timber (Arsenal), Stefan de Vrij (Internazionale) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur).

Middenvelders:

Ryan Gravenberch (Liverpool), Teun Koopmeiners (Juventus), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Kenneth Taylor (Ajax), Quinten Timber (Feyenoord), Joey Veerman (PSV) en Mats Wieffer (Brighton & Hove Albion).

Aanvallers:

Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Justin Kluivert (Bournemouth), Noa Lang (PSV), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig), Crysencio Summerville (West Ham United), Wout Weghorst (Ajax) en Joshua Zirkzee (Manchester United).

Tekst gaat verder onder de foto.

De Nations League begint voor het Nederlands elftal op 7 september in Eindhoven met een wedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina. Drie dagen volgt er een duel met Duitsland in de Johan Cruijff ArenA. Op het EK werd Oranje vorige maand in de halve finale uitgeschakeld door Engeland (1-2 verlies). Hongarije is het vierde land in de groep. Koeman maakt op 30 augustus zijn definitieve selectie bekend.