Koeman ontvangt open sollicitatie voor Oranje: ‘WK 2026 is richtpunt’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 okt. 2024, 06:57
04 okt. 2024, 07:12
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Sven Mijnans denkt dat hij het in zich heeft om ooit voor het Nederlands elftal te spelen. De middenvelder, die anderhalf jaar geleden een transfer van Sparta Rotterdam naar AZ maakte, sluit niet uit dat hij op een gegeven moment in aanmerking zou kunnen komen voor Oranje omdat de spoeling een stuk dunner is wat betreft aanvallende middenvelders.

''Ik heb natuurlijk ook naar het EK gekeken'', vertelt Mijnans in gesprek met Voetbal International. ''Xavi Simons op rechts, Xavi Simons op tien. Tijjani Reijnders op zes en Reijnders op tien. Het was toch een beetje zoeken op die positie. Het is niet dat ze, net als de andere plekken op het middenveld, de posities driedubbel bezet hebben.''

Artikel gaat verder onder video

Sven Mijnans doet openlijke sollicitatie naar Oranje

''De spoeling is een stuk dunner bij de aanvallende middenvelders. Als ik inderdaad een goed seizoen draai, dan is het WK van 2026 wel een bepaald richtpunt'', stelt de 24-jarige Mijnans, die in zijn jongere jaren niet verder kwam dan vier interlands voor Jong Oranje. Hij maakte pas in juni 2022 zijn debuut voor het hoogste jeugdelftal van Nederland.

Lees ook: De Ligt en Zirkzee ontsnappen met United, Ajaxspeler krijgt steun in de rug

De rol van Mijnans bij AZ wordt elk seizoen prominenter. Hij speelde op verschillende plekken - als middenvelder en als hangende rechtsbuiten - en is nu na het zomerse vertrek van Dani de Wit dé nummer tien van de Alkmaarders. ''Mijn eerste halve seizoen was natuurlijk top, want toen kwam ik hier als 10 binnen en had ik gehoopt om het jaar daarna door te pakken op die positie. Dat is heel anders gelopen, maar in dat jaar heb ik wel heel veel geleerd in verdedigend opzicht.''

Lees ook: Pijnlijke beelden van Memphis Depay in Brazilië al ruim 2 miljoen keer bekeken

''Ik heb gewoon weer dertig tot veertig wedstrijden (39 in alle competities, red.) gespeeld en daar leer je heel veel van. Ik denk dat ik daarmee perfect klaargestoomd ben om de nummer 10 van AZ te zijn en met mijn kwaliteit iets extra’s toe kan voegen aan dit elftal. Ik heb echt het gevoel dat ik op deze plek het meest vrij ben. Vorig jaar draaide ik daar misschien wat te veel omheen, dat ik het maar goed vond om daar en daar te spelen. Dit jaar ben ik standvastig om op deze positie mijn waarde te laten zien bij AZ'', aldus Mijnans.

Lees meer over:

Nederland