Koeman krijgt flinke kritiek van Youri Mulder: 'Stelletje slaapkoppen!'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 sep. 2024, 08:39
10 sep. 2024, 13:26
Youri Mulder bij Rondo op Ziggo Sport
© Ziggo Sport - Youri Mulder bij Rondo op Ziggo Sport

Youri Mulder vindt dat Ronald Koeman te lang aan Memphis Depay heeft volgehouden als eerste spits bij het Nederlands elftal. De oud-voetballer vindt het opmerkelijk dat de bondscoach nu pas de kans geeft aan Joshua Zirkzee en Brian Brobbey. Bij Ziggo is Mulder dan ook kritisch op Koeman.

"Dat hele gezeur met Memphis hebben we twee jaar geleden ook gehad. Dat steeds maar weer hopen dat hij topfit wordt, terwijl je eigenlijk al weet wat je kan verwachten. Gooi gewoon Wout Weghorst erin of Zirkzee, die speelde toch hartstikke goed?", zei Mulder maandagavond bij voetbaltalkshow Rondo van Ziggo Sport. Koeman gaf Zirkzee een basisplek in de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League, zaterdagavond tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst). Met een doelpunt en assist behoorde de basisdebutant tot de uitblinkers van het duel.

Youri Mulder is kritisch op de keuzes van Ronald Koeman

Voor de wedstrijd verklapte Koeman al dat Brobbey dinsdagavond tegen Duitsland in de basis begint. De bondscoach wil beide spelers een keer aan het werk zien, voordat hij definitief zijn nieuwe spits kiest. "Maar dat had voor het toernooi al gemoeten. Stelletje slaapkoppen daar", foeterde Mulder, die twijfels heeft bij de basisplaats van Brobbey.

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kan zich zorgen maken

Mulder: "Brobbey is een goede spits, maar ik had eigenlijk Wout Weghorst een keer verwacht. Het is duidelijk dat Koeman hem echt als pure invaller ziet.", aldus Mulder, die Brobbey dit seizoen nog heeft zien uitblinken. "Weghorst natuurlijk ook niet, maar die heeft het hele EK een goede indruk achtergelaten. Bovendien weet je bij Weghorst dat hij topfit is."

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kan zich zorgen maken

Mulder zag ook dat Ryan Gravenberch, die na lange tijd weer een basisplek had zaterdag, een goede wedstrijd speelde. Volgens Mulder had Koeman hem echter al eerder een kans moeten geven. "De timing van deze frisse start is gewoon verkeerd. Gravenberch speelt hartstikke goed dit seizoen, is dat dan omdat hij nu een paar maanden met Arne Slot werkt? Dan is er echt wat mis met hem.", zei hij maandag in gesprek met ESPN. "Ik denk dat hij twee maanden geleden net zo fit en goed was, waarom speelt hij dan het hele toernooi niet één minuut?"