Koeman komt met duidelijk antwoord over Zirkzee óf Brobbey

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 okt. 2024, 18:45
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman weet er aankomende interlandperiode in de spits staat, zo verklapte hij maandagmiddag tijdens een persmoment van het Nederlands elftal. In de vorige interlandperiode speelden Joshua Zirkzee en Brian Brobbey beiden één wedstrijd. De bondscoach wilde echter nog niet vertellen wat zijn nieuwe plan is.

"Voor mij is de situatie niet veranderd. Ik denk dat ze beiden prima de negen van het Nederlands elftal kunnen zijn. Het is een mogelijkheid dat ze beiden een wedstrijd krijgen. Ik ben er wel uit, maar het lijkt me dat ik dat eerst met de spelers bespreek", aldus Koeman. Eerder wilde de bondscoach graag één vaste spits aanwijzen, maar hij lijkt nog geen definitieve keuze gemaakt te hebben. In zijn ogen doen Brobbey en Zeefuik namelijk weinig voor elkaar onder. "Dat ligt aan de ontwikkeling van spelers. Zoals de situatie nu is, is dat in mijn optiek niet veranderd ten opzichte van de vorige interlandperiode."

Artikel gaat verder onder video

Wie staat er in de spits bij het Nederlands elftal?

Zowel Brobbey als Zirkzee krijgen geregeld kritiek op hun spel, maar daar houdt Koeman zich niet mee bezig. "Kritiek hoort erbij. Ze hebben het in de periode bij het Nederlands elftal beiden erg goed gedaan. Het zijn twee verschillende types om als negen te laten spelen. Ze hebben hun minuten gekregen bij de clubs. Joshua heeft de laatste wedstrijd wat minder gespeeld en Brobbey speelt niet alles en geen gehele wedstrijden, maar dat zijn keuzes van de trainer", aldus de bondscoach van Oranje.

Lees ook: Koeman diep geraakt door plotselinge overlijden Neeskens: 'Hij was mijn grote idool'

Wout Weghorst is er aankomende interlandperiode niét bij en zal dus geen minuten maken in het Nederlands elftal. "Wout was één van de spelers die ik vrijdagochtend nog aan de lijn had. Toen zei hij dat hij niet honderd procent was", aldus Koeman. "Hij wist ook nog niet of hij zondag bij de selectie zou zitten. Plus de periode daarvoor waarin hij niet fit was en niet gespeeld had. Dan roep je een speler niet op."

Lees ook: Koeman zat zelfs 's ochtends nog te bellen: 'We worden niet serieus genomen'

Weghorst viel zondag vlak voor tijd in bij Ajax en bezorgde de Amsterdammers met een late goal de zege tegen FC Groningen (3-1). Ook bij Oranje was de spits vaker een plan B, maar ondanks de afwezigheid van de pinchhitter heeft Koeman al nieuw plan b. "Ik zag ze vandaag binnenkomen en we hebben genoeg lengte in de ploeg. plan B zullen we altijd hebben", besloot de bondscoach.