Koeman zet negatieve reeks neer bij Oranje; De Boer presteerde beter

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 okt. 2024, 12:01
16 okt. 2024, 12:38
Frank de Boer scoorde gemiddeld meer punten dan Ronald Koeman
© IMAGO - Frank de Boer scoorde gemiddeld meer punten dan Ronald Koeman

In zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands heeft Ronald Koeman slechtere statistieken dan in zijn eerste tijd bij Oranje. Maandag verloor Nederland kansloos in de Nations League van Duitsland (1-0). Door de nederlaag worden de cijfers van Koeman er niet beter op.

Ralf Crutzen van socialmediaplatform 433 zette de wedstrijden van Koeman tegen de hoogst genoteerde landen op de FIFA-ranking op een rij gezet. De journalist heeft de top 25 van de lijst als maatstaf gebruikt en daarmee kwam hij tot een schokkende ontdekking. In zijn eerste termijn als bondscoach (februari 2018 - augustus 2020) won Koeman vijf van de twaalf wedstrijden van landen die op dat moment bij de beste 25 landen ter wereld hoorden (42 procent).

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman zet pijnlijke reeks neer met Oranje

In de eerste termijn van Koeman werden Portugal, Frankrijk, Engeland en Duitsland (tweemaal) verslagen. Vier keer stapte Nederland met een nederlaag van het veld (33 procent). Engeland, Frankrijk, Duitsland en Portugal waren in die periode namelijk allemaal ook één te sterk voor Oranje, dat slechts driemaal gelijk speelde tegen een land uit de top 25 (25 procent).

Lees ook: Beelden van 'boze' Denzel Dumfries zorgen voor hilariteit op televisie

In zijn huidige termijn als bondscoach, die in januari 2023 begon, kan Koeman veel mindere cijfers overleggen. Van de tien wedstrijden die het Nederlands elftal tegen de top 25 van de wereld speelde, won Oranje er geen enkele. Twee Duitsland en Frankrijk werd er een punt gepakt (20 procent) maar alle overige duels gingen verloren (80 procent). Turkije was op 6 juli de hoogst genoteerde ploeg die Nederland wist te verslaan. De Turken stonden op de 26e plek van de FIFA-ranking.

Lees ook: Driessen weet dat één Oranje-international schijt aan Koeman heeft

Koeman pakt gemiddeld ook veel minder punten dan voorheen. In zijn eerste periode was dat nog 1,9 punt per duel, maar dat is gezakt naar 1,75 punt per wedstrijd. Zijn voorganger Louis van Gaal deed het véél beter. Vanaf de zomer van 2021 tot en met het WK van 2022 in Qatar pakte hij liefst 2,35 punt per duel. Frank de Boer, die Oranje tijdens het EK van 2021 leidde, was in zijn periode goed voor 1,87 punt en scoorde dus ook beter dan Koeman.