Koeman heeft besluit genomen over de toekomst van Van Dijk in Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 aug. 2024, 10:44
19 aug. 2024, 10:52
Virgil van Dijk, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - Engeland
© IMAGO - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft een besluit genomen over de toekomst van Virgil van Dijk in het Nederlands elftal. Dat schrijft Valentijn Driessen in zijn column in De Telegraaf. Volgens de verslaggever heeft de bondscoach in een persoonlijk gesprek ‘opnieuw zijn onvoorwaardelijke vertrouwen’ in Van Dijk uitgesproken.

Koeman maakt vrijdag zijn voorselectie voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland bekend. Daley Blind ontbreekt daarin. De verdediger van Girona kondigde woensdag zijn afscheid als international aan. Als het aan Driessen ligt, is hij niet de enigen die een punt achter zijn interlandcarrière zet. Volgens de verslaggever horen ook Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Stefan de Vrij, Wout Weghorst, Marten de Roon en Van Dijk niet meer ‘thuis’ in Oranje.

Artikel gaat verder onder video

Welke spelers neemt Ronald Koeman op in zijn voorselectie?

Van Dijk is volgende maand wel 'gewoon' nog van de partij volgens Driessen. "Dat de tijdens het EK zwaar onder vuur liggende Van Dijk zich stil houdt, is omdat Koeman heeft besloten zijn aanvoerder niet te laten vallen. In een persoonlijk gesprek sprak de bondscoach evenals tijdens de periode in Duitsland opnieuw zijn onvoorwaardelijke vertrouwen uit in Van Dijk", aldus de verslaggever.

Lees ook: Daley Blind niet de enige speler die ‘stopt’ bij Oranje

Tijdens het EK in Duitsland kreeg Van Dijk veel kritiek en ook Driessen is in zijn column kritisch op de captain van Oranje. "Hoewel de verdediger zich buiten de lijnen altijd als een voorbeeldige aanvoerder gedroeg, gaf hij in het veld weinig thuis. Na de uitschakeling tegen Engeland twijfelde Van Dijk nog aan het continueren van zijn interlandloopbaan. Toen wist hij ook nog niet of hij bij het Liverpool van Arne Slot zou blijven of voor een ander avontuur zou kiezen. Normaliter zet je bij twijfel een streep door iemands naam, maar zowel Koeman als Slot hebben Van Dijk bewogen toch op het hoogste niveau door te gaan."

Driessen vindt het 'dapper' dat Van Dijk heeft besloten 'nog eenmaal het gevecht aan te gaan om zich bij Liverpool in de Premier League en de Champions League en bij Oranje staande te houden'. De journalist Driessen is het alleen de vraag of dat een verstandige zet is. "Het antwoord van Van Dijk zal snel volgen op het veld, want verstoppertje spelen is er niet meer bij. Niet bij Oranje en niet bij Liverpool."

Lees ook: Driessen doet bikkelharde oproep aan Koeman: ‘Voor dit zestal geen plaats in Oranje’

Koeman zou er volgens Driessen dan ook goed aan doen om Van Dijk een andere rol te geven. "Om toch een signaal af te geven richting het WK (van 2026 in Mexico, de Verenigde Staten en Canada, red.), ook qua hiërarchie in de groep, zou Koeman wel kunnen kiezen voor een andere aanvoerder. Of het alleenrecht dat Van Dijk heeft op de positie centraal links in de verdediging te laten vallen. Zeker als de ontwikkeling van iemand als Micky van de Ven zich bij Tottenham Hotspur doorzet."