Koeman geeft signaal aan Bergwijn en neemt afscheid van drie Oranjespelers

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 sep. 2024, 11:06
Ronald Koeman, bondscoach, Oranje, Nederlands elftal, persconferentie
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft op de persconferentie van het Nederlands elftal een duidelijk signaal afgegeven aan Steven Bergwijn. De aanvaller maakte maandagavond de transfer van Ajax naar Al-Ittihad uit Saoedi-Arabië. Daarmee verspeelt de vleugelaanvaller volgens de bondscoach zijn kansen in het Nederlands elftal.

Verslaggever Jeroen Stekelenburg van de NOS vroeg Koeman naar de transfer van Bergwijn naar Al-Ittihad. "In het geval van Bergwijn, op 26e jarige leeftijd, is duidelijk dat sportieve ambitie niet de boventoon voert. Of het boek voor hem dicht is? Ja, in principe wel", was de bondscoach duidelijk. De international heeft verder niet met Koeman gesproken over zijn transfer naar Al-Ittihad. "Nee, ik denk dat hij wel had geweten wat ik had gezegd."

Artikel gaat verder onder video

Steven Bergwijn is geen optie meer voor het Nederlands elftal

Koeman: "Ik persoonlijk ben nooit in die situatie geweest. Ik kon naar Barcelona... Ik denk dat Steven ook niet naar Saoedi-Arabië was gegaan als hij naar Barça kon. Maar hij kon ook bij Ajax blijven, lijkt mij? Dat is ook niet slecht. En ze betalen daar ook wel oké. Maar nogmaals: het is een keuze die hij maakt en dat moet je respecteren. Alleen op zijn leeftijd, zou ik het persoonlijk zelf niet doen."

Lees ook: Van der Vaart vindt EK-ganger Oranje nep gedrag vertonen: 'Hij bespeelt mensen'

Koeman is geen fan van de competitie in Saudi-Arabië. Tijdens het EK in Duitsland nam hij weliswaar Georginio Wijnaldum (spelend voor het Saoedische Al-Ettifaq) op in zijn selectie, maar dat was volgens de bondscoach anders. "Ik vind niet dat je de situatie van Bergwijn en Wijnaldum mag vergelijken. Wijnaldum ging ooit die kant op, omdat hij problemen had bij Paris Saint-Germain. Het was toen het enige land waar hij kon gaan voetballen tot aan januari en hij heeft een andere leeftijd", legde hij uit.

Bergwijn is niet de enige international waar het 'boek' voor dicht is. Ook Marten de Roon, Wijnaldum en Daley Blind, die zelf al afscheid nam, hoeven niet meer op een uitnodiging voor Oranje te rekenen. Blind en Wijnaldum waren er tijdens het EK nog bij. De Roon was geselecteerd, maar viel geblesseerd af. "Ik vond nu dat we voor anderen moesten gaan. Het is geen basis meer en je werkt nu natuurlijk naar een WK toe. Dat ben je twee jaar verder", aldus Koeman. "Ik denk wel dat ze het hebben aangevoeld. Ik heb Daley persoonlijk gesproken. De andere twee heb ik gefacetimed. Dat was gewoon zeer positief. Ze begrepen het en vinden het een logische keuze. Ze hebben me bedankt voor de mooie tijd."