Koeman diep geraakt door plotselinge overlijden Neeskens: 'Hij was mijn grote idool'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 okt. 2024, 18:10
08 okt. 2024, 12:42
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman is geschrokken van het overlijden van Johan Neeskens, zo vertelde de bondscoach maandagmiddag tijdens een persconferentie van het Nederlands elftal. De KNVB maakte eerder op de dag bekend dat de oud-international onwel werd tijdens de WorldCoaches in Algerije. De bondscoach volgde samen met Neeskens de trainerscursus.

Koeman heeft fantastische herinneringen aan Neeskens. "Als klein mannetje was hij mijn grote idool. Ik had zelf posters van Johan boven mijn bed hangen. Ik wilde als jonge jongen op straat Neeskens zijn", herinnert de bondscoach zich. "Zijn stijl van spelen sprak me ongelooflijk aan. Zijn strijd, zijn sliding. Ik zie hier een foto van een penalty. Ik heb dit weekend heel vele penalty's gezien die allemaal gemist werden", aldus de bondscoach.

Artikel gaat verder onder video

Johan Neeskens was vroeger het idool van Ronald Koeman

Samen volgden Koeman en Neeskens de trainerscursus en toen leerden ze elkaar beter kennen. "We liepen iedere dinsdag stage in de jeugd van Ajax. Hij had allemaal verschillende kleuren pennen. Hij schreef met blauw, rood en zwart. Hij was ongelooflijk geordend. Het was een ongelooflijk mooie tijd", vertelt Koeman. Na de cursus hielden ze contact met elkaar en in 1998 waren de twee beiden de assistent van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. Koeman: "Dat maakt het daardoor nog moeilijker. Hij kon tot in de details dingen voorbereiden en had een goede energie naar spelers toe. Die kenden hem natuurlijk. Hij was een grote naam. Een grote naam is altijd prettig om in je staf te hebben."

Lees ook: Koeman zat zelfs 's ochtends nog te bellen: 'We worden niet serieus genomen'

Koeman vertelde het nieuws persoonlijk aan aanvoerder Virgil van Dijk, maar gaat verder geen verhalen over Neeskens vertellen tegen de andere spelers. "Ik verwacht dat de naam en de betekenis dusdanig groot zijn, dat de meesten wel weten wie Neeskens is. Hij was iemand om te willen zijn. Hij was in Nederland erg geliefd, door zijn inzet en zijn tomeloze wil. De beelden van de WK-wedstrijd tussen Nederland en Brazilië staan wel op mijn netvlies.

Lees ook: Koeman noemt drie voorwaarden voor rentree van Depay in Oranje

Volgens Koeman was Neeskens niet alleen in Nederland, maar ook in Barcelona geliefd. Met de Spaanse club won de 49-voudig international onder meer een Copa del Rey en een Europacup II. Bovendien werd hij in 1976 verkozen tot Speler van het Jaar. "Hij was nuchter, prima om mee te werken, eerlijk, geordend. Hij heeft ook een periode in zijn leven gehad dat het minder geordend was. Het was een geweldige gozer."

Koeman kreeg het slechte nieuws zondagavond te horen. Hij was toen al samen met de technische staf op de KNVB-campus in Zeist. "Ik kreeg een telefoontje van Marianne van Leeuwen (KNVB-directeur, red), later op de avond helaas met dit bericht." Nu moet de focus van Koeman echter weer snel op de komende interlandperiode, waarin Nederland het opneemt tegen Hongarije en Duitsland. "Hoe hard het ook klinkt, het gaat verder. Maar je ziet aan me dat het moeilijk is."