Koeman clasht met Driessen over Van Dijk en prijst 'geweldige' Arne Slot

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 sep. 2024, 12:27
04 sep. 2024, 18:42
Ronald Koeman, bondscoach, Oranje, Nederlands elftal, persconferentie
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman is naar Engeland gevlogen om met Virgil van Dijk te praten. De bondscoach wilde van de verdediger van het Nederlands elftal horen of hij geen twijfels had om door te gaan bij Oranje. De mandekker wil gewoon doorgaan en blijft aanvoerder. Bij Liverpool is hij goed aan het seizoen begonnen en Koeman hoopt dat de captain die lijn doortrekt bij Oranje. Valentijn Driessen stelde daar vervolgens een prikkelende vraag over.

Tijdens het EK kon Van Dijk niet brengen wat er van hem verwacht werd. Daarna twijfelde hij openlijk over zijn toekomst bij het Nederlands elftal. "Ik ben naar Liverpool geweest voor Virgil, omdat ik wel merkte hoe hij erin zat na het toernooi", aldus Koeman. "Ik vond het dusdanig belangrijk om naar hem toe te gaan, om te merken, te voelen: ga je er nog twee jaar op het allerhoogste niveau tegenaan. En zie je zelf nog toekomst? En dat ziet hij. En dat heb ik ook, hoewel hij als speler niet het niveau haalde dat je van hem mag verwachten."

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk blijft de aanvoerder van het Nederlands elftal

Tijdens het EK kon Van Dijk niet brengen wat er van hem verwacht werd. Volgens Koeman kwam dat doordat verdediger misschien te veel met anderen bezig was geweest. "We hebben gesproken hoe hij het beter kan managen. Het is ten eerste heel positief dat hij er voor de groep staat. Maar je moet in eerste instantie je eigen niveau halen. Dat is het allerbelangrijkste. Van Dijk vond gedeeltelijk wel dat hij te veel bezig was met anderen."

Lees ook: Van der Vaart vindt EK-ganger Oranje nep gedrag vertonen: 'Hij bespeelt mensen'

Bij Liverpool ziet Koeman nu een andere Van Dijk dan tijdens het EK bij Oranje. Hij bouwt bijvoorbeeld meer op en dekt meer op. "Hij speelt nu iets anders, dat ervaart hij wel als iets heel positief. Ik ook. Maar ook vorig jaar stond hij in het Premier League Team van het Jaar. In Nederland waarderen wij spelers vaak een stuk minder dan in het buitenland. Dat vind ik ook met Virgil, ondanks dat hij niet maximaal bij het EK was."

Lees ook: Koeman zet Driessen op zijn plek en vraagt respect van de journalist

Driessen, journalist bij De Telegraaf vroeg vervolgens of de bondscoach zich dat kwalijk neemt, waarop Koeman antwoordde dat er over is gesproken. Driessen kaatste gelijk terug: "Bij Arne Slot doet hij het nu wel en bij jou niet?" Koeman: "Maar daarvoor deed hij het ook niet. Blijkbaar is Arne Slot geweldig."