De Boer en Van Basten clashen hard over Oranjespeler: ‘Echt grote onzin!'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 okt. 2024, 23:32
Marco van Basten en Ronald de Boer clashen hard over Brian Brobbey
© Ziggo Sport - Marco van Basten en Ronald de Boer clashen hard over Brian Brobbey

Ronald de Boer en Marco van Basten hebben maandagavond een felle discussie gehad over Brian Brobbey en de jeugdopleiding van Ajax. Laatstgenoemde heeft geregeld kritiek op de spits van het Nederlands elftal gehad. Volgens Van Basten ligt dat aan de opleiding van de Amsterdammers.

Brobbey krijgt geregeld de kritiek dat hij te veel grote kansen laat liggen. Zo miste hij zondag in de Eredivisie tegen Heracles Almelo (3-4 winst) twee goede mogelijkheden voor de Amsterdammers. "Hij is niet een ‘coole afmaker’, daarin is hij niet goed. Hij werkt hard en is een goed aanspeelpunt, maar geen geraffineerde jongen en ook geen slimme voetballer", zo zei Van Basten eerder deze maand al. Volgens de oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan is de opleiding van de Nederlandse recordkampioen debet daaraan, zo vertelde hij maandagavond bij voetbaltalkshow Rondo van Ziggo Sport.

Artikel gaat verder onder video

Marco van Basten hekelt jeugdopleiding van Ajax

Van Basten: "Ik vind het echt een zwaktebod. Niet van Brobbey, die jongen doet zijn stinkende best, maar van Ajax en de opleiding. Deze jongen heeft de kwaliteiten die exact hetzelfde zijn als toen hij acht jaar was. Hij heeft weinig toegevoegd aan zijn vermogen en dat kun je Ajax kwalijk nemen. Hij heeft niet de slimmigheid geleerd. Wout Weghorst is niet voor niets effectiever dan hij. Ajax zegt al jarenlang hoe goed de jeugdopleiding is. Dat laatste jaren is dat echt veranderd, het is er echt niet beter op geworden." Eerder gaf Theo Janssen de jeugdopleiding van Ajax ook al de schuld van zijn tekortkomingen.

Lees ook: Van Basten wilde Brobbey persoonlijk trainen: 'Ik denk dat hij geen trek in mij had'

De Boer, die niet graag naar Weghorst kijkt, begrijpt echter dat Brobbey nog steeds hetzelfde type spits is als een jaar of zeven geleden. "Als het altijd heeft gewerkt in de jeugd. Beetje Romelu Lukaku, die is ook zo'n type, altijd met de tegenstander bezig. Het werkt, dan ga je niet denken van: waarom moet ik mijn spel veranderen?" Van Basten snapte helemaal niets van die uitspraak. "Dat vind ik echt grote onzin. Als opleider in de jeugd bij Ajax moet je spelers beter maken. Je moet niet denken van: hij doet zijn ding wel."

Lees ook: Oranje-dissonant revancheert zich knap: 'Trekken, duwen, knijpen en irriteren'

Om zijn woorden kracht bij te zetten, wees Van Basten vervolgens naar Cristiano Ronaldo. "Kijk die Ronaldo is ook geen geweldenaar, maar weet precies waar hij moet lopen. Die Brobbey is altijd aan het vechten, aan het trekken, aan het duwen. Hij moet leren hoe hij zich vrij moet lopen. Een pas naar de bal toe en dan weg." De Boer kan zich daar niet in vinden: "Alsof het zo makkelijk is, zo van: ik zeg het even en je gaat het doen. Anders wordt toch iedereen een wereldspeler?