Oranje heeft 'een nieuwe Joey Veerman': 'Hij was een beetje kleurenblind'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 okt. 2024, 08:32
15 okt. 2024, 08:34
Rafael van der Vaart is geschrokken van Quinten Timber tegen Duitsland
© NOS/Mee Met Oranje - Rafael van der Vaart is geschrokken van Quinten Timber tegen Duitsland

Rafael van der Vaart is een van de grootste fans van Quinten Timber, maar hij zag de Oranjespeler maandagavond door de ondergrens zakken tegen Duitsland (1-0) in de Nations League. Bijna alles mislukte bij de middenvelder van Feyenoord in de Allianz Arena. “Hij had een beetje een wedstrijd als Joey Veerman tegen Oostenrijk: álles mislukte”, verzuchtte Van der Vaart na afloop van de wedstrijd bij de NOS.

“Op een gegeven moment speelt hij een bal terug, daar stond alleen een Duitser. Hij leek wel een beetje kleurenblind.” Van der Vaart doelde op de EK-wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk (2-3) van afgelopen zomer. Veerman speelde dramatisch en werd na 35 minuten spelen al naar de kant gehaald. De middenvelder kwam sindsdien minder in de plannen van Koeman voor. Deze maand ontbreekt hij echter wegens blessureleed.

Artikel gaat verder onder video

Rafael van der Vaart schrikt van Quinten Timber bij Oranje

Volgens Pierre van Hooijdonk werd de slag tegen Duitsland ook duidelijk verloren op het middenveld. “Je hoorde het Denzel Dumfries ook zeggen: het doordekken, daar zagen we echt een aantal keren dat het misging. Als de Duitsers in de opbouw waren, dat dan ofwel Timber, Ryan Gravenberch of Tijjani Reijnders te laat was. Ja, en dán wordt je helemaal tureluurs gespeeld. Het leek op een Duitse rondo op een gegeven moment.”

Lees ook: Koemans 'grote uitspraak' verbaast Van der Vaart: 'Dat had hij mogen uitleggen'neder

Hans Kraay junior constateerde bij ESPN dat diverse Oranjespelers voorlopig te kort komen in een wedstrijd als deze op het allerhoogste niveau. “Timber is een frisse, dynamische speler bij Feyenoord. Maar het leek wel of het te snel voor hem ging'”, uitte Kraay zijn teleurstelling. ”Arne Slot heeft ongetwijfeld gekeken. Dat hij denkt van: Ik hoop toch niet dat ik dezelfde Gravenberch terugkrijg als die ik in handen kreeg van Jürgen Klopp? Want die heeft Slot helemaal opgepoetst.”

“'Die is daar helemaal het mannetje. Die is daar Speler van de Week en uitblinker. En als je dan nu kijkt... Dan lijkt het alsof het ook voor hem iets te snel gaat”, concludeerde Kraay. “Dat kan natuurlijk niet, want hij speelt in de snelste competitie van Europa. We werden helemaal naar de gallemiezen gespeeld. We hebben overal achteraan gelopen.”