Publiekslieveling Serie A wil met vrienden Reijnders en Zirkzee in Oranje spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 okt. 2024, 10:34
02 okt. 2024, 10:36
Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee
© IMAGO - Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee

Sam Beukema geniet ervan als hij zijn vrienden Tijjani Reijnders en Joshua Zirkzee in het Nederlands elftal ziet spelen. De verdediger van Bologna hoopt ooit samen met zijn kameraden in Oranje te staan. Vrijdag gloort een nieuwe kans, dan presenteert bondscoach Ronald Koeman zijn selectie voor de tweede speelronde van de Nations League.

Beukema zit elke wedstrijd van Oranje voor de televisie om de verrichtingen van zijn vrienden bij te houden. Reijnders maakte vorig jaar september zijn debuut voor Oranje. "Tijjani tikt een niveau aan, echt niet normaal. Ik weet wat hij kan, maar ik heb hem nog nooit zo comfortabel gezien. Echt heel knap", glundert de verdediger tegenover NOS. Ook over Zirkzee, zijn oud-ploeggenoot bij Bologna, is de mandekker heel positief. "Ik wist allang wat Joshua kan. Hij is de beste spits die ik tegenover me heb gehad. Hij heeft alle voorwaarden van een topspits."

Artikel gaat verder onder video

Sam Beukema wil met vrienden in Oranje spelen

Zirkzee debuteerde tijdens het EK in het Nederlands elftal. Beukema heeft nog veel contact met de aanvaller, die afgelopen transferperiode de overstap naar Manchester United maakte. De verdediger zag de 'Oranje-oproep' van zijn vriend al aankomen. "Hij is sterk, lang, maar ook technisch begaafd en creatief. Het was een kwestie van tijd voordat hij dat in Oranje zou laten zien." Soms vraagt de mandekker zich af of hij ooit zelf ook wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal. Het lijkt hem geweldig om samen met zijn vrienden het Oranjeshirt te dragen. Beukema speelde eerder ook nog niet in de jeugdteams van Nederland.

Lees ook: Pijnlijke beelden van Memphis Depay in Brazilië al ruim 2 miljoen keer bekeken

Beukema heeft echter niet te hoge verwachtingen. "Ik ben heel realistisch en weet hoe groot de concurrentie is op mijn positie bij Oranje." Vorig jaar reisde er een afvaardiging van de KNVB naar Bologna af om Zirkzee aan het werk te zien. De verdediger kreeg toen te horen dat ook hij in de gaten werd gehouden. Tot dusver kwam hij dit seizoen zeven keer in actie en gaf hij één assist. Vorig speelde hij 33 officiële wedstrijden en werd hij in verband gebracht met een overstap naar de Italiaanse top.

Lees ook: Schouten schittert, vraagtekens rond Timber en Frenkie maakt rentree

Eerder sprak Beukema ook al tegen Voetbalzone over het Nederlands elftal. "Wellicht is dat iets voor de langere termijn. Zolang ik wekelijks blijf presteren in de Serie A is niets onmogelijk. Wie weet heb ik nog een vervolgstap nodig om dat niveau te halen, maar je weet het nooit." Tot een oproep kwam het tot dusver nog niet, maar na de blessuregevallen van Nathan Aké en Jan Paul van Hecke gloort er hoop bij de oud-speler van Go Ahead Eagles en AZ.