Pijnlijke avond werd nóg erger voor Oranjespeler: 'Hij scoorde geen bonuspunten'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 okt. 2024, 08:47
15 okt. 2024, 08:56
Valentijn Driessen, journalist bij De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, journalist bij De Telegraaf

Valentijn Driessen is geschrokken van het niveau van het Nederlands elftal. Oranje ging maandagavond in de Nations League kansloos onderuit bij Duitsland (1-0) en de journalist kwam na afloop tot enkele pijnlijke constateringen. Slechts één international wordt geprezen.

Driessen vindt dat Ronald Koeman zich de pijnlijke nederlaag met zijn 'slappe verweer' mag aanrekenen als eindverantwoordelijke. "Zoals je van spelers als Denzel Dumfries en de middenvelders Quinten Timber, Ryan Gravenberch en Tijjani Reijnders zoveel gezonde agressie mag verwachten dat zij hun medespelers meeslepen in een gevecht als het voetballend niet lukt", voegde de journalist toe in een video van De Telegraaf. "Timber is een strijder, maar daar heb ik niets van gezien. Reijnders sjokt op een gegeven moment terug, terwijl de Duitsers vol gas geven...", verzuchtte Driessen.

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen kraakt alleen Stefan de Vrij niét af

Aanvallend kwam Nederland volgens Driessen ook zwaar tekort tegen de Duitsers. "Dat de beste aanvaller van de laatste twee jaar bij Oranje, WK- en EK-topscorer Codu Gakpo, vooral reserve staat bij Liverpool zegt voldoende", aldus de journalist. Bovendien breekt Brian Brobbey volgens hem 'nauwelijks potten' bij Europa League-club Ajax en Joshua Zirkzee komt bij Manchester United slechts mondjesmaat in actie. "Terwijl rechtsbuiten Simons te weinig zijn grote belofte inlost."

Lees ook: Oranje heeft 'een nieuwe Joey Veerman': 'Hij was een beetje kleurenblind'

Simons moest in de ogen van Driessen eigenlijk ook gewoon gewisseld worden, omdat de international de opdrachten van Koeman niet had uitgevoerd. De bondscoach bevestigde dat zelf ook na afloop. "Dan moet je hem eruit halen en hem niet op een andere positie zetten! Koeman kreeg het gewoon niet voor elkaar", sneerde de journalist, die ook een negatieve rol zag voor Micky van de Ven. "Vanwege de afwezigheid van aanvoerder Virgil van Dijk kreeg Van de Ven de gelegenheid zich te manifesteren als alternatief. De razendsnelle centrale verdediger van Tottenham Hotspur scoorde geen bonuspunten. Zowel aan de bal als in verdedigend opzicht was hij onzeker en wilde zich te geforceerd bewijzen, wat tot fouten leidde."

Lees ook: Van der Vaart geeft enige 'lichtpuntje' bij Oranje nieuwe bijnaam

Driessen: "Omdat Van de Ven heel druk was met zichzelf, kwam er van het coachen van ploeggenoten om hem heen weinig tot niets terecht. Juist naar het element coaching was Koeman benieuwd vanwege de afwezigheid van de natuurlijke leider Van Dijk. Een dergelijke rol is voorlopig niet weggelegd voor Van de Ven, al verdient hij een keer een kans naast Van Dijk." Slechts één Oranjespeler kon op complimenten van de journalist rekenen. "Stefan de Vrij is de enige uitzondering. Hij presteerde wel naar behoren." Bovendien was hij ook mild voor Jorrel Hato. "Jorrel Hato weet niet wat hem is overkomen is, maar de Ajacied is vijfde keus en speelt liever centraal achterin dan als linksachter."