Driessen en Verweij wijzen ideale bondscoach voor Oranje aan

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 okt. 2024, 10:28
Valentijn Driessen en Mike Verweij, journalisten van De Telegraaf
© De Telegraaf/Mee Met Oranje - Valentijn Driessen en Mike Verweij, journalisten van De Telegraaf

Mike Verweij en Valentijn Driessen zien Peter Bosz als de toekomstige bondscoach van het Nederlands elftal. De oefenmeester van PSV werd al eens eerder door De Telegraaf naar voren geschoven als de ideale opvolger van Ronald Koeman. Bosz lag de afgelopen dagen onder een vergrootglas door uitspraken over scheidsrechter Danny Makkelie. Dat leverde uiteindelijk maar een voorwaardelijke schorsing op.

“Hij zal toch ooit wel eens in beeld komen als mogelijke bondscoach van het Nederlands elftal?”, vroeg Verweij zich vrijdag openlijk af in Kick-Off, de podcast van het dagblad. Presentator Pim Sedee vroeg de journalist wie hij liever als bondscoach van Oranje ziet, Bosz of Erik ten Hag. Verweij: “Ik gun het ze allebei.” Driessen haakte in: “Bosz zou een geweldige bondscoach zijn. Vooral vanwege de schitterende manier van voetballen en daar moet hij beoordeeld op worden. En hij kan goed met spelers overweg.”

Artikel gaat verder onder video

Peter Bosz zou de ideale opvolger van Ronald Koeman zijn

80.2%

19.8%

212 stemmen

“Bosz zou een geweldig uithangbord voor het Nederlandse voetbal zijn. Alleen al de manier van voetballen… Daar moet je voor staan en dat doet Bosz ook. Ook als het slecht gaat, probeert hij dat te blijven doen.” Verweij: “Als je daarnaast nu al bijna zeker weet dat je kampioen gaat worden... Hij had dat gedoe met Makkelie gewoon moeten weglachen. Dan had hij heel het seizoen met een grote glimlach gezeten.”

Wordt Peter Bosz bondscoach van het Nederlands elftal?

Bosz heeft nog een contract met PSV tot de zomer van 2026. Dat is ook de contractduur waar Koeman bij de KNVB over beschikt. "Ik denk dat ik na PSV stop, dan is het mooi geweest", vertelde Bosz in januari tegen PSV TV. "Dan ga ik naar palmbomen liggen kijken en wil ik genieten. Ik geniet nu ook wel, maar je bent altijd onderweg. Ik werk al 45 jaar in de voetballerij en heb niet zoiets van: ik moet nog naar de Premier League."

Lees ook: Verstappen slaat terug en verovert pole position voor sprintrace in Austin

Zijn trainersloopbaan begon bij AGOVV, waarna hij onder meer coach van De Graafschap, Ajax en Borussia Dortmund was. Bosz, die met PSV zonder puntenverlies aan kop gaat in de Eredivisie, zou een eventueel afscheid wel uitstellen voor één uitzondering. "Alleen als het Nederlands elftal nog een keer komt…", mijmerde hij destijds. "Ja, dat lijkt me geweldig. Maar dat moet dan wel net passen. Je moet geen club hebben."

Lees ook: Griekspoor is halve finalist in Stockholm na stunt tegen nummer 8 van de wereld

Het Nederlands elftal staat in principe tot en met het WK van 2026, dat wordt gehouden in Mexico, Canada en de Verenigde Staten, onder leiding van Koeman. Oranje plaatste zich onder zijn hoede voor het EK in Duitsland en bereikte de halve finales. Na het WK van 2026 heeft de KNVB alle vrijheid om eventueel voor een andere bondscoach te kiezen en zou Bosz wellicht een optie kunnen zijn.