Pech voor Gakpo, Brobbey reageert zwaar geïrriteerd en 'reddende engel' Weghorst

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 okt. 2024, 20:01
20 okt. 2024, 23:39
Brian Brobbey zoekt nog steeds zijn eerste competitiedoelpunt, terwijl Wout Weghorst los is
© IMAGO - Brian Brobbey zoekt nog steeds zijn eerste competitiedoelpunt, terwijl Wout Weghorst los is

Oranje speelt volgende maand in de Nations League tegen Hongarije en Bosnië en Herzegovina. Vrijdag maakt Ronald Koeman zijn voorselectie bekend voor de wedstrijden op 16 en 19 november. Een overzicht van de clubverrichtingen van de Oranje-internationals die zondag in actie kwamen en in aanmerking komen voor het Nederlands elftal.

Brian Brobbey zal niet graag terugdenken aan de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Ajax won weliswaar met 3-4, maar de spits miste voor open doel een levensgrote kans bij een 0-0 tussenstand. Na een goede voorzet hoefde hij de bal maar in het lege doel te tikken, maar de spits schoot over. Vlak na rust kon hij de Amsterdammers (bij een 2-2 tussenstand) opnieuw op voorsprong schieten, maar ditmaal had doelman Fabian de Keijzer een uitstekende redding in huis. In de eerste helft reageerde hij ook erg geirriteerd nadat hij geen vrije trap kreeg na een overtreding van Damon Mirani. Brobbey ging uit zijn plaat, sloeg de bal weg en kreeg een gele kaart.

Wout Weghorst wéér goud waard voor Ajax

Brobbey werd vervolgens naar de kant gehaald en zag hoe zijn vervanger Wout Weghorst binnen vier minuten wél het doel trof. Na een knappe voorzet van Jorell Hato met buitenkant voet knikte hij de bal goed binnen. Uit een strafschop maakte Weghorst, die de afgelopen interlandperiode miste door een kleine blessure, ook nog zijn tweede van de middag. Daarmee bezorgde hij de Amsterdammers, met ook Devyne Rensch en Kenneth Taylor in de basis, opnieuw de drie punten met zijn doelpunten. Eerder was de spits ook tegen FC Groningen (3-1 winst) de reddende engel als invaller met een doelpunt en een assist.

Na afloop nam Weghorst het voor de camera's van ESPN op voor Brobbey, die nog steeds wacht op zijn eerste competitiegoal. "Zelf heb je dat ook weleens gehad. Periodes dat je even niet scoort en tegen een goal aan zit te hikken. Hoe langer zo'n periode duurt, hoe moeilijker het wordt. Het enige wat je kan doen, is trainen op je afwerken en dat heeft hij deze week ook gedaan. Een beetje vastigheid creëren en door heel hard werken komt het vanzelf weer. Maar ik weet hoe hij zich voelt. Voor een spits is dat gewoon kut. Natuurlijk probeer je hem daarin rustig te houden. Maar hij heeft genoeg ervaring en we weten dat hij kan scoren. Dat heeft hij vorig seizoen ook laten zien."

Lees ook: Nigel de Jong druk bezig om 17-jarig toptalent voor Oranje te laten kiezen

Manchester City won zondagmiddag ook. Op bezoek bij Wolverhampton kopte John Stones in de 95ste minuut de winnende binnen: 1-2. Nathan Aké bleef de hele wedstrijd op de bank bij de uitploeg. Het was de eerste keer dat de Oranjespeler weer bij de selectie zat. Vorige maand raakte de verdediger geblesseerd in de thuiswedstrijd van Nederland tegen Duitsland in de Nations League (2-2). Liverpool maakte zondagavond ook geen fout. Met Cody Gakpo, Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch in de basis kwamen The Reds na een halfuur op voorsprong door Mohamed Salah

Lees ook: Lang wekt woede, bloed De Ligt speelt hoofdrol, Reijnders pakt rood

Gakpo leek Liverpool vervolgens op 2-0 te zetten, maar aangever Salah stond buitenspel. De treffer werd daarom afgekeurd. Uiteindelijk won de ploeg van Arne Slot met 2-1. De thuisploeg blijft daardoor de koploper in de Premier League. Manchester City volgt op één punt (twintig punten), maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Denzel Dumfries en Stefan de Vrij begonnen zondagavond beiden op de bank bij Internazionale. De regerend Italiaans kampioen ging op bezoek bij AS Roma en kwam in de tweede helft met invaller Stefan de Vrij op voorsprong door een pegel van Lautaro Martínez: 0-1. Na die goal kwam ook Denzel Dumfries binnen de lijnen en trok Inter de zege over de streep.

Lees ook: Tijdstraf redt Max Verstappen na titanenstrijd met Lando Norris in Amerika

Barcelona sloot de avond af met een thuiswedstrijd tegen middenmoter Sevilla. Op papier een lastige wedstrijd voor de ploeg van Hansi Flick, maar Barcelona had geen enkel probleem en haalde uit: 5-1. Frenkie de Jong hoefde dan ook niet in actie te komen en bleef de hele wedstrijd op de bank.