Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 okt. 2024, 16:00
10 okt. 2024, 17:32
Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?
© IMAGO - Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond tegen Hongarije de derde wedstrijd in de groepsfase van de Nations League. In het eerste duel met Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) startte Ronald Koeman met Joshua Zirkzee in de spits, terwijl Brian Brobbey tegen Duitsland (2-2) begon. Wout Weghorst, die er nu niet bij is, viel beide wedstrijden in. Koeman heeft echter gezegd dat hij graag met één vaste spits speelt. Drie oud-internationals geven tegenover Mee Met Oranje hun mening.

Boudewijn Zenden zag beide spitsen het goed doen tijdens de vorige interlandperiode. "Iedereen was na afloop van de eerste wedstrijd lyrisch over Zirkzee, maar Brobbey deed het vervolgens ook erg goed. Momenteel steekt er geen aanvaller bovenuit bij Oranje en daarom is er zo’n discussie over de spitspositie", aldus de 54-voudig international. De oud-speler van onder andere PSV en Barcelona vindt het lastig om één nummer te kiezen. "Bij Manchester United heeft Zirkzee het zwaar en heeft hij nog niet volledig zijn draai gevonden. Brobbey creëert bij Ajax veel, maar draait ook nog niet top."

Artikel gaat verder onder video

Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?

Brobbey krijgt veel kritiek omdat hij veel kansen mist. Zo was Marco van Basten erg kritisch op de Ajacied. Zenden benadrukt echter dat de spits wél in scoringspositie komt. Bovendien is de aanvaller snel én niet van de bal te krijgen. "Ik zou het dan ook wel aandurven met Brobbey in de spits", zegt de oud-aanvaller. Hij denkt alleen dat Koeman, net als tijdens de eerste twee wedstrijden, weer gaat afwisselen, en bij zijn keuze rekening houdt met de tegenstander. "Bovendien ziet hij de spelers tijdens de trainingen, terwijl wij alleen de wedstrijden zien", besluit de Limburger.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Hongarije uitgezonden?

Ook Danny Koevermans zou voor Brobbey kiezen. "Ik was de vorige interlandperiode onder de indruk van hem. Hij maakte de Duitse verdediger Jonathan Tah het leven zuur met zijn fysieke gesteldheid", aldus de viervoudig international. Er wordt vaak geroepen dat een spits van Oranje aan verschillende kwaliteiten moet voldoen, maar volgens de oud-aanvaller is het eigenlijk heel simpel: "Hij moet gewoon scoren. Brobbey legt je misschien niet technisch in de luren, maar hij moet gewoon naar de goede kleur passen en er staan op de juiste momenten. Bovendien kan hij natuurlijk goed leunen op zijn tegenstanders, waarna je verder kan voetballen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Brian Brobbey wordt vervangen door Wout Weghorst in een interland van het Nederlands elftal
© IMAGO - Brian Brobbey wordt vervangen door Wout Weghorst in een interland van het Nederlands elftal

Koevermans zag Zirkzee goed combineren tegen Bosnië en Herzegovina en de oud-speler van onder andere PSV en AZ weet dat de spits het ook in de Serie A bij Bologna naar behoren deed. "Manchester United draait nu stroef en hij is nog geen speler die het hele team kan dragen. Erik ten Hag ziet hem dan ook als een project voor de toekomst." Als de oud-international beide duels in de Nations League naast elkaar legt, concludeert hij dat Duitsland de betere tegenstander was. "Als trainer zou ik dan bij Brobbey uitkomen en hem de kans geven."

Lees ook: Oranjespeler maakt indruk in Europa: 'Meer dan 100 miljoen euro waard'

Artikel gaat verder onder video

Pierre Vermeulen komt met een ander geluid. De oud-international zag beide spitsen het weliswaar goed doen vorige maand, maar de voormalig speler van onder andere Feyenoord en Paris-Saint Germain ziet in Cody Gakpo een nóg geschiktere spits. "Hij heeft scorend vermogen en veel ervaring bij Oranje. Donyell Malen kan dan met zijn snelheid op de flanken voor gevaar zorgen." Zenden denkt dat Gakpo inderdaad ook op 'negen' uit de voeten kan. "Op het WK van 2022 in Qatar scoorde hij zelfs met zijn hoofd én beide voeten. Hij scoort dus letterlijk vanuit elke positie en zou een goede pinchhitter zijn."

Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee
© IMAGO - Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee