International met 399 speelminuten in Oranje wordt vergeleken met Bellingham

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 sep. 2024, 12:00
05 sep. 2024, 12:31
De spelers van het Nederlands elftal tegen Canada
© IMAGO - De spelers van het Nederlands elftal tegen Canada

Ryan Gravenberch krijgt veel complimenten na zijn goede optreden tegen Manchester United (0-3 winst). De middenvelder van Liverpool en het Nederlands elftal wordt door Rafael van der Vaart zelfs vergeleken met Jude Bellingham. Henk Spaan voorziet een basisplek bij Oranje.

Gravenberch begon zondagmiddag in The Northwest Derby voor de derde keer op rij in de basis in de Premier League. Na zes minuten stond hij met een fraaie dribbel door de as van het veld aan de basis van de 0-1, die treffer werd echter afgekeurd wegens buitenspel van Mohamed Salah. Na een halfuur zorgde de middenvelder er met een onderschepping alsnog voor dat er via Salah en Luiz Díaz gescoord kon worden.

Artikel gaat verder onder video

Heeft Ryan Gravenberch een basisplek bij Oranje?

Van der Vaart was zondagavond bij Studio Voetbal van de NOS lyrisch over Gravenberch. "Ik heb ooit gezegd dat hij beter is dan Bellingham, toen werd ik terecht uitgelachen. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat hij nu dingen laat zien waarvan ik denk: hè, hè, eindelijk." De middenvelder miste nog geen minuut in de Premier League en lijkt een basisplek te hebben veroverd onder Arne Slot.

De Britse krant Express geeft Gravenberch een 9 als rapportcijfer voor zijn optreden tegen Manchester United. "Hij stond op de juiste plek bij de openingstreffer en hij was goud waard in de opbouw. Gravenberch stak erbovenuit". Van de Liverpool Echo krijgt hij eveneens een 9. "Dankzij hem domineerde Liverpool het middenveld. Geweldig optreden." "Het komt ook doordat hij een trainer heeft die vertrouwen in hem heeft en die hem gewoon opstelt. Hij zat overal tussen, bij die eerste goal ook", aldus Van der Vaart.

Lees ook: Veerman scoort, Gravenberch in topvorm en Gakpo moet het doen met bijrol

Jeroen Stekelenburg vroeg zich af of Gravenberch aanspraak maakt op een basisplaats bij Oranje. "Als hij zó speelt… Wij hebben echt een hele mooie toekomst voor ons met zo’n speler op het middenveld. Hij moet zich alleen echt gaan focussen op de plek als verdedigende middenvelder, net als Nigel de Jong. Daar is hij ongelofelijk atletisch voor. Ik heb echt genoten van hem", besloot Van der Vaart af. Spaan weet in ieder geval zeker dat bondscoach Ronald Koeman niet meer om de middenvelder heen kan. "Gravenberch aan de basis van de 0-1. Basisspeler Oranje for sure", schreef hij op X.

Lees ook: Onverslaanbare Plat wint derde paralympische titel op rij; twee keer brons voor TeamNL

Koeman nam Gravenberch vorige week op in zijn selectie voor de Nations League-wedstrijden met Bosnië & Herzegovina (zaterdag) en Duitsland (drie dagen later). De internationals melden zich maandagavond om 20.30 uur in Hotel Woudschoten in Zeist. De middenvelder maakte op 24 maart 2021 zijn debuut voor Nederland in het WK-kwalificatieduel met Turkije (4-2 verlies). Tot dusver heeft Gravenberch twaalf interlands achter zijn naam staan en scoorde hij één keer. Hij was ook geselecteerd voor het EK in Duitsland, maar maakte toen geen minuten. Hij speelde begin juni voor het laatst in Oranje in de oefeninterland tegen Canada (4-0 winst).